Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Brněnský kantor žoldákem na Ukrajině: Učil tělocvik, pak šel bojovat!

Autor: Ondřej Požár, Petr Šour - 
22. června 2014
05:00

Urostlý muž v maskáčovém oblečení. Na východě Ukrajiny v tuto chvíli nic zvláštního. Tenhle se ale jmenuje Ivo Stejskal a pochází z Brna. Rozhodl se přidat na stranu proruských separatistů. Ještě nedávno přitom učil občanku a tělocvik.

Blesku se podařilo vypátrat, ve které škole Stejskal učil. Ve výroční zprávě o činnosti Základní školy Novolíšeňská v Brně je uveden ještě ve školním roce 2009/2010. Na druhém stupni vyučoval tělocvik a občanskou výchovu a účastnil se sportovních soustředění pořádaných školou.

V následujícím školním roce už jeho jméno v seznamu kantorů chybí. Kam pak  jeho kroky směřovaly, jasné není. Jisté je jen to, že se o čtyři roky později stal hvězdou ruských médií.

Server 62.ua totiž zveřejnil nahrávku, na níž vysvětluje, proč se vydal bojovat na Ukrajinu. „Když jsem viděl, co se tu děje, nezbylo než přijet,“ popsal na videu. „Když si jenom řekneme, že to, co se stalo v Oděse, je špatné, tak to nestačí. Musíme přijet a jít bojovat. Přijel jsem z Česka, ale vím, že sem přijeli i z Itálie nebo ze Srbska. A z mnoha zemí celého světa,“ cituje Česká televize ukrajinský server.

„I tady bojují Slované. Je to genocida rusko-ukrajinského lidu,“ dodal bývalý učitel, který se zapojil do bojů v uniformě Batalionu Vostok. Tam mají údajně bojovat ozbrojenci z kavkazských zemí.

Hrozí mu trest

Zatím není jasné, jak aktivně se do bojů zapojil. Trest by mu mohl hrozit už za to, že se začlenil do separatistických jednotek. Za službu v cizích ozbrojených silách by si mohl odsedět i 5 let. Za terorismus mu hrozí i doživotí.

czrus ( 22. června 2014 22:31 )

pupak: Běž domů Ivane a už se nevracej... NIKDY!!!! JA SEM TET V CHORVACKU PULA istra ! tadi mam byt za 7 dni letim domu do Russka , ja nejsem Ukrainec , ja nezamitam v Praze hodniki !!!!

czrus ( 22. června 2014 22:27 )

JE ME LITO ze ses tako hlupij Putin jeste nejde na Ukrainu pomoc Russkim Ukraincum co prohlasili svuj stat NOVOROSSIJA , a ty povidas ze Russija napadne na CZ , blbecek hlupij , davame vam ropu plin , a chceme od vas inom penize , a hde ty ich vydelas to nas vubec nezaima , ale USA chce 10 miliard $ rocne od CZ za vzduch jen tak darecek , stejne USA chtej udelat s Ukrainou USA potrebuje inom vice statu zatahnut do NATO aby vice platili do USA za ZA NATO , VALKA NEBUDE , A HDIS BUDE , TAK TO BUDE KONEC filmu pro vsechni chapes pro vsechni , zemlja skonci svuj zivot .

pupak ( 22. června 2014 22:22 )

Běž domů Ivane a už se nevracej... NIKDY!!!!

pupak ( 22. června 2014 21:11 )

v NATO jsme dobrovolně a samozřejmě máme nějaké závazky, jako každý člen. Členství v NATO nám dává celkem slušnou naději, že nás Rusáci nebudou znovu okupovat. I když by zločinec Putin nejraději dostal postkomunistické země pod svůj vliv. To se doufám už nikdy nestane ani vaše příspěvky na tom nic nezmění. PS. Mohli vás aspoň trochu naučit česky, ruskej kašpare.

czrus ( 22. června 2014 19:11 )

USA chtej Ukrainu zatahnut do NATO aby 52 milionu lidi Ukrainy platili jako i Ceski volove 1000 $ USA ROCNE s 1 opcana ! do kapsicki USA miliarderam , a voni budu razhodovat kdo bude nazivu , a koho musi zavrazdit , za eho penize co driv platil do NATO !!!!!

Zobrazit celou diskusi