Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přibývá otrav po sběru medvědího česneku! Zvlášť ohrožené jsou děti!

Medvědí česnek je zdravý a chutný. Při jeho sběru si ale dávejte dobrý pozor.
Medvědí česnek je zdravý a chutný. Při jeho sběru si ale dávejte dobrý pozor.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: chal - 
26. dubna 2019
18:18

Medvědí česnek je stále oblíbenější pro své léčivé účinky i široké uplatnění v kuchyni. Jeho sběr může ale lidem přivodit zdravotní komplikace, jak dokazuje zkušenost lékařů z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Tamní zdravotníci v uplynulých třech týdnech řešili už pět případů otravy lidí, kteří místo medvědího česneku natrhali prudce jedovatou rostlinu a otrávili se jí.

Sběr medvědího česneku nese nečekané riziko otravy. Konzumace oblíbené rostliny člověku zdravotní komplikace nepřivodí, to už ale neplatí pro ocún jesenní, se kterým si medvědí česnek lidé často pletou. Ocún je prudce jedovatý, jeho konzumace je tak zdraví nebezpečná.  Zvlášť citlivé vůči otravě ocúnem jsou děti, ale i pro dospělé představuje pozření ocúnu velké riziko. Jak ukazuje zkušenost lékařů z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, k záměně rostlin dochází poměrně často.

„Před třemi týdny jsme přijímali manželský pár s jasnými příznaky intoxikace. Šlo o ženu a muže ve věku okolo pětačtyřiceti let z menší obce nedaleko Zlína, oba jedli medvědí česnek, který nasbírali v okolí štěrkoviště v Otrokovicích. Během několika hodin po konzumaci se u nich projevilo úporné zvracení, průjem, byli zesláblí a dehydrovaní,“ popsal jeden z případů otravy Ilja Ryšavý, vedoucí lékař jednotky intenzivní péče zlínské nemocnice.

Během dubna v péči nemocničního personálu ze stejného důvodu skončil pár šedesátníků a také další 63letá seniorka. „Ani v těchto třech případech se naštěstí nejednalo o těžkou intoxikaci a všichni mohli po několika dnech nemocnici v pořádku opustit. Je to ale varování pro každého, kdo v těchto dnech vyráží do přírody za sběrem oblíbeného medvědího česneku. Následky otravy po požití ocúnu jesenního, který roste rovněž v jarním období a má velmi podobné listy, mohou být i smrtelné. Po konzumaci této jedovaté byliny totiž může dojít k selhání více orgánů najednou a následky jsou pak fatální,“ cituje lékaře nemocnice na svých internetových stránkách.

Listy medvědího česneku mohou lidé zaměnit kromě ocúnu i s rovněž jedovatou konvalinkou vonnou. „Lidé by si měli uvědomit, že ke sbírání bylin je třeba přistupovat se stejnou obezřetností, jako ke sběru hub. Obojí může být velmi zrádné,“ uzavřel Ilja Ryšavý.

5nastolevceskych ( 29. dubna 2019 12:19 )

Medvědí česnes si může splést s ocůnem jen úplný debil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání