Pes pravděpodobně začátkem roku sežral v lese u Zruče-Sence otrávenou návnadu. „I přes okamžitě poskytnutou veterinární pomoc došlo k jeho úhynu,“ uvedla policejní mluvčí Iveta Kořínková.

Po několika dnech našli ve stejné lokalitě, poblíž areálu Orlík, uhynulou lišku. „Vzniklo podezření, že by se mohlo jednat o intoxikaci karbofuranem, tedy vysoce jedovatou látkou, která byla dříve využívána zejména v zemědělství a od roku 2008 je v celé EU zakázána,“ doplnila Kořínková.

Zda se skutečně jedná o tento jed, zjišťují odborníci. „Pokud ano, tak že již jen tím, že pachatel umístí takovou návnadu obsahující karbofuran do přírody a dojde k otravě volně žijících či domácích zvířat, dopouští se tím přečinu týrání zvířat. Ale také přečinu pytláctví a samozřejmě přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu,“ vypočetla Kořínková.

Pokud se otráví zvláště chráněný nebo kriticky ohrožený živočich, jde i o přečin neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

„Každý takový nález návnady či uhynulého zvířete je nutné oznámit Policii České republiky, Krajské veterinární správě nebo České inspekci životního prostředí. Návnada, respektive jedová látka, je umísťována nejčastěji do živočišných produktů, jako jsou vejce, ryby, vnitřnosti nebo uhynulá drůbež,“ dodala Kořínková s tím, že lidé by se v žádném případě, kvůli ochraně vlastního zdraví, neměli návnady nijak dotýkat ani s ní manipulovat.

VIDEO: Ve slovenském útulku někdo trávil psy.

Video
Video se připravuje ...

Útulek se brání před otravou psů. Jed by mohl zabít i člověka. tv Joj