Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zvrat v případu pašeračky Terezy: Ani žadonění nepomohlo!

Autor: shp, ČTK - 
26. září 2018
12:00

Vypadalo to, že se na českou pašeračku Terezu H. (22), kterou dopadli na pákistánském letišti s devíti kilogramy heroinu, konečně usmálo štěstí. O její případ se staral soudce, kterého uprosila, aby si její případ nechal. Vyhověl jí. Nyní však nastal nečekaný zvrat a Češka o soudce přišla.

Soudce se chtěl kvůli své vytíženosti a angažovanosti v politické kampani vzdát případu Terezy už před dvěma měsíci. Česká pašeračka však o něj příliš stála. „Obžalovaná vám zcela důvěřuje, navíc máte úplný přehled o faktech případu. Měl byste ve věci dál předsedat soudu,“ žádal za Terezu její obhájce. Soudce žádosti nakonec vyhověl.

Děkuji vám za vaši neutuchající důvěru, nicméně tento případ bude rozhodován na základě faktů, nikoliv emocí,“ odvětil soudce tvrdě. Spousty stání se však nezúčastnil, protože byl na náboženské pouti. Nakonec byl nyní přemístěn do jiného města a případ bude mít na starosti jiný soudce, prozradila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Nový soudce se dnes nedostavil, byla tak pouze zapsána docházka. Soud byl znovu odročen na sobotu 29. září,“ prohlásila mluvčí. Češka je na tom podle informací honorárního konzula České republiky v Láhauru, který se dnešního jednání zúčastnil, po zdravotní stránce relativně dobře. Jen v srpnu si stěžovala na velká vedra a s nimi spojené kožní problémy. 

Prostřednictvím českých diplomatů v Pákistánu si pravidelně vyměňuje dopisy s rodinou v Česku. Pákistánští celníci zadrželi Terezu 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska. Devět kilogramů drogy našli celníci v jejím kufru.

Kromě Češky byl obviněn ještě jeden muž, který není z České republiky. Žena vinu odmítá. Praha zatím nemá s Pákistánem uzavřenou smlouvu o předávání vězňů, české ministerstvo spravedlnosti ale o ni usiluje. V červnu česká policie navrhla obžalovat Bulhara (21), který podle kriminalistů v SMS zprávě a e-mailu vyhrožoval Pákistánu teroristickým činem, pokud nebude zadržená Tereza H. do 48 hodin propuštěna z pákistánského vězení.

Jarabak ( 27. září 2018 14:29 )

Proč ministerstvo usiluje o vydání? Tak když pašuju drogy v pákistánu, tak budu sedět v pákistánu, ne? V tom taky spočívá ten trest - sedět tam s fetkama, násilníkama a úplatnejma bachařema. V pohodičce a bezpečí v ČR by se to líbilo každému, to je jasné. Ale o to právě jde, aby si jí tam nechali.

bullshit ( 27. září 2018 12:32 )

Konečně by se na ní usmálo štěstí. Sakra, zase by sedlo na blbce...

anyyt ( 27. září 2018 12:06 )

Koukám, že v té Praze už máte dost vyfetlé mozky, že ještě máte tu drzost se jí zastávat, zlehčovat vinu atd. Normální člověk nedealuje a nepašuje drogy. To je normální asi jen v té vaší prašivé zkažené Praze. Dutá hlavo. Pro slušný lidi jsou drogy tabu, protože ničí zdraví a životy lidí.

anyyt ( 27. září 2018 12:00 )

At si tam třeba shnije. Nevím, proč nám jí pořád cpete, koho tahle ficka zajímá ? Ať dostane ten nejtvrdší trest ! Sama svým jednáním podporovala zničení životů dalších lidí díky drogám. Tak ať je potrestána.

aIIahakbar ( 27. září 2018 07:01 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání