Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Co zdržuje rozsudek nad pašeračkou Terezou? Celníci v želízkách, výměna advokáta i nezvěstný soudce

Autor: chal, shp - 
21. října 2018
05:13

Proces s údajnou pašeračkou Terezou se blíží ke konečnému zlomu. V sobotu bylo na programu stání, během něhož měl proběhnout výslech policejního vyšetřovatele, který měl její případ na starosti. Nestalo se tak. Případ byl opět odročen. Přesto to vypadá, že se vše blíží ke svému konci.

Terezu zadrželi pákistánští celníci 10. ledna letošního roku. V kufru měla devět kilo heroinu, který patrně mířil do Irska. Soud pašeračku umístil do vazby. Tu od té doby neopustila.

Za mřížemi je už deset měsíců a „tempo“, jakým zatím soud postupuje, jí nemůže dávat naději na brzké vynesení rozsudku.  „Pákistánský justiční systém úplně neodpovídá evropským, respektive českým zvyklostem. Termín vynesení verdiktu nelze odhadnout,“ řekl pro Blesk.cz Michal Bucháček z tiskového odboru Ministerstva zahraničních věcí. 

Soud dosud v podstatě jen vyslýchal svědky, případně řešil technikálie týkající se soudních postupů. A odklady nevyhnutelného pokračují i nadále.

Středeční líčení bylo odročeno na sobotu z opravdu bizarního důvodu. K jednání se totiž nedostavil nově jmenovaný soudce. Ten skýtal naděje na brzké uzavření výslechů. I ty se ale momentálně ukazují jako přehnané. Zatím se neví, proč soudce nepřišel. Podle původních informací Blesku měl být nemocný, jiný zdroj ovšem hovoří o tom, že si muž v taláru vzal dovolenou.

Z počátku byl problém svědky k soudu vůbec dostat. V červenci došlo k paradoxní situaci, kdy předchozí soudce vydal zatykač na celníky, kteří Terezu zadrželi. Přes opakované výzvy se totiž nedostavili k výslechu. Rozladěný zástupce pákistánské justice tehdy rozhodl, že je nechá předvést klidně v želízkách.

Také sama Tereza vývoj procesu několikrát zdržela kvůli změně právníků. Soud se často odročoval, což podle psychologa Jana Cimického nemůže mít dobrý vliv na Terezinu psychiku. „Nejistota je pro člověka velmi chorobná, protože rozkolísá celkový metabolismus člověka,“ řekl v červenci pro Blesk.cz. Celkový počet soudních stání se od té doby přiblížil ke čtyřicítce.

Ovšem Tereza není právě typický případ zadrženého, jak zmínil psycholog Karel Humhal. „Psychiku to určitě zatěžuje, ale záleží, co je to za člověka. Normálně uvažující člověk by se do těchto končin nevypravoval, protože zhodnotí, že je to velmi nebezpečná věc. Takže je možné, že ona je psychicky tak ustrojená, že vlastně ani tohle ji nemusí zatěžovat. Objektivně vzato, každého normálního člověka by to dost stresovalo, takovéto protahování. Ale ona bude zřejmě taková svérázná," uvedl.

Česká „pašeračka“ se cestou k soudu vždy usmívá od ucha k uchu a vypadá, že se jí vede dobře. Což je vlastně tak trochu pravda, Tereza měla totiž štěstí v neštěstí. Na starosti ji mají od začátku celníci, u kterých panují nejlepší podmínky. Mají vyšší rozpočet než pákistánská policie, což se pozitivně projevuje na prostředí, ve kterém je Tereza nucena trávit posledních deset měsíců.

Pákistánci navíc ze zadržené Češky udělali svým způsobem celebritu. Možná jim uhranula půvabem a blonďatými vlasy (mezitím ovšem změnila vizáž a nyní je přirozeně bruneta). Každopádně při každém příchodu k soudu má pozornost jako filmová hvězda.

Tereza ani nemusí jít v poutech, se svým doprovodem klidně vtipkuje, a když na ni míří televizní kamera, laškovně se do ní usmívá. V České republice by se s osobou obviněnou ze závažné formy drogové kriminality zacházelo asi jinak, ale i to nejspíš patří ke koloritu pákistánské justice.

Nakonec to nedopadlo jinak než předtím. „Ani na dnešním soudním stání s českou občankou nedošlo k žádnému pokroku. Tentokrát proto, že se nedostavil vyšetřovatel od celníků jakožto poslední svědek případu. Soud byl odročen na 23. října 2018. Soudu se zúčastnil asistent našeho honorárního konzula v Láhauru,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Robert Řehák z ministerstva zahraničí.

Video: Tereza je v pákistánském vězení jako celebrita

5nastolevceskych ( 22. října 2018 06:55 )

Jasně, ona si nevšimla, že její kufr je o devět kilo těžší. To je víc, než tři halenky a drahá šmidláta na ksicht. Pokus propašovat - byl to pokus, protože to NEPROPAŠOVALA, chytili jí.

Stanley1000 ( 21. října 2018 11:29 )

Kdo má plný kufr drog, nemusí být ještě pašerák. Na to, abych byl pašerák, musím to dělat vědomě s plným vědomím, že vím přesně jestli něco pašuji, co pašuji a musím to dělat ze své vůle, nikoli z donucení. I pákistánská média málokdy uvádějí slovo smuggler - pašerák, ale smugling attempt pokus propašovat.

Deneček ( 21. října 2018 06:57 )

Prý s údajnou pašeračkou,tak nakonec to nesla její dvojnice nebo celníci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání