Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hasič Vašek (27) pomáhal ostatním, teď potřebuje pomoc sám: Po úrazu skončil na vozíku

30. srpna 2018
19:11

Během jedné vteřiny se mu obrátil život naruby. Profesionální hasič Vašek (27) se po těžkém úrazu náhle ocitl upoután na invalidní vozík. Dříve pomáhal lidem v nouzi, teď však potřebuje pomoc sám. Jeho kolegové pro něj proto vyhlásili veřejnou sbírku.

„Jmenuji se Vašek, je mi 27 let, v září 2017 se mi stal úraz s poraněním krční páteře. Ochrnul jsem od ramenou dolů. Jsem na vozíčku a částečně hýbu levou, o něco méně pravou rukou. Na levé ruce mi funguje biceps a na pravé slabě biceps a ještě slaběji triceps,“ popisuje hasič svůj životní příběh na svých stránkách.

Do osudné nehody mladý hasič vykonával funkci nadstrážmistra na požární stanici v Pelhřimově, do toho chodil vypomáhat jako řidič pro betonárku a ve volném čase aktivně sportoval. Stačil jediný nešťastný okamžik a život se mu otočil vzhůru nohama. „Od úrazu jsem strávil devět měsíců v nemocničních zařízeních. Čtyři dny v Českých Budějovicích, jeden měsíc v pelhřimovské nemocnici, tři měsíce v Praze na spinální jednotce v Nemocnici Motol a poslední přestup na pět měsíců v rehabilitačním ústavu Kladruby. Návrat domů byl krásný. Ale stále je to boj. Boj o každý funkční sval,“ vysvětluje dále.

Po návratu domů ho čekaly další komplikace, dům, který předtím sám celý zrekonstruoval, potřeboval kvůli jeho stavu další úpravy. Vašek navíc potřebuje nepřetržitou péči. „Sám jezdím na elektrickém vozíku, ale mám i mechanický. S mechanickým vozíkem moc metrů neujedu. Sám se nezvládnu napít, najíst, obléct atd. Mám to štěstí, že mám u své skvělé přítelkyně a snoubenky Anetky a u svých nejbližších dobré zázemí a podporu,“ uvádí.

„Makám na sobě a věřím, že se mezi skvělou hasičskou partu jednou vrátím,“ dodává optimisticky.

Jeho kolegové pro něj vyhlásili veřejnou sbírku, která mu má pomoci s překlenutím problémů a starostí s návratem do života. Kdo by chtěl mladému hasiči pomoci, může tak učinit na účet 284744932/0300 vedený u ČSOB. Vašek má i individuální transparentní účet u Komerční banky, jeho číslo je 115-7676280227/0100. Veškeré příspěvky jdou na kompenzační pomůcky či rehabilitace.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání