Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Při nehodě cisterny zemřel hasič Jiří (†57). Jeho kolega přišel o nohu

Autor: sč, lm - 
28. srpna 2018
19:18

Třicet let zachraňoval životy lidem v nouzi, poslední výjezd ho však stál ten jeho. Při nehodě hasičské cisterny na Šumpersku zahynul velitel zásahu a dlouholetý profesionál Jiří Rýznar (†57). Oznámili to olomoučtí hasiči. Nehoda si k tomu vybrala ještě další daň. Těžce zraněný řidič přišel o nohu.

Čtyři hasiči směřovali v pátek okolo 18. hodiny k dopravní nehodě. U Libivé na Šumpersku dostali na mokré vozovce údajně smyk a s cisternou vyjeli do protisměru a skončili v příkopě. Vůz narazil do velkého topolu a obrátil se na střechu. V troskách zemřel velitel zásahu. Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje oznámil, že šlo o dlouholetého profesionála, nadpraporčíka Jiřího Rýznara.

Jiří Rýznar nastoupil do řad hasičů v roce 1989 a funkci velitele družstva na stanici v Zábřehu vykonával od roku 1997. Požární ochraně zasvětil nejen svůj profesní život, ale působil také aktivně jako dobrovolný hasič jak v oblasti zásahové jednotky, tak i v oblasti občanského sdružení. Dlouhodobě byl jedním z nejlepších členů soutěžního družstva v požárním sportu profesionálních hasičů Šumperk, svého času reprezentoval sbor také na republikové úrovni. Velmi aktivně se podílel na společenském životě v obci v místě jeho bydliště," uvedli hasiči. 

Za svůj život získal několik ocenění. Byl držitelem medaile „Za věrnost“ II. stupně, pamětní medaile k 10. výročí HZS ČR a Zlaté medaile prof. MUDr. Jana Jánského za 40 bezpříspěvkových odběrů krve a krevní plazmy.

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ztratil zkušeného kolegu, který vždy byl vzorem a autoritou pro ostatní hasiče. Nprap. Jiří Rýznar svým aktivním přístupem přispíval k motivaci mladších kolegů, kterým ochotně a rád předával vlastní zkušenosti. Díky své klidné a rozvážné povaze byl v kolektivu mezi hasiči velmi oblíben. Pro všechny, kdo ho znali, je jeho odchod bolestnou ztrátou. Čest jeho památce," doplnili hasiči. Rodina a kolegové se s hasičem rozloučí v sobotu 1. září v Zábřehu.

Za mrtvého hasiče rozezní sirény

Hasiči uctí památku zesnulého příslušníka Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, nprap. Jiřího Rýznara, minutou ticha a spuštěním sirén. Rozhodl o tom generální ředitel HZS ČR Drahoslav Ryba. Uctění památky proběhne v pátek 31. srpna 2018 ve 12.00 hodin minutou ticha v rámci Hasičského záchranného sboru České republiky a v sobotu 1. září 2018 ve 12.00 hodin rozezvučením jednotného systému varování a vyrozumění (tzv. sirén) v Olomouckém kraji. Zvuku nebude předcházet žádné upozornění či doprovodný text. Bude se jednat o souvislý nepřerušovaný tón v délce 140 sekund," oznámila mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. 

Řidič cisterny přišel o nohu

Při nehodě se těžce zranil i řidič hasičské cisterny, dva další kolegové utrpěli lehká zranění. Podle zdroje Blesku řidič utrpěl tak vážnou devastaci nohy, že ji lékaři museli amputovat. „Je to už natolik osobní informace, že vám ji nemohu potvrdit. O víkendu byl jeho stav opravdu velmi vážný. Nyní je již stabilizovaný, ale čekají ho ještě další operace,“ sdělil mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Petr Bielesz.

Na podporu rodin obou hasičů bude vyhlášena veřejná sbírka. „Zajišťuje ji odborový svaz hasičů Šumperk. Snad se ji podaří zahájit koncem týdne,“ dodala mluvčí. Zábřežští hasiči neštěstí kolegů těžce nesou. Včera jim pomáhali situaci zvládnout psychologové.

Video: Při tragické nehodě hasičské cisterny na Šumpersku zahynul velitel zásahu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání