Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Senior zavraždil vlastní manželku: Věděl, že lepší už to nebude, říká psycholožka

Senior zavraždil vlastní manželku: Věděl, že lepší už to nebude, říká psycholožka.
Senior zavraždil vlastní manželku: Věděl, že lepší už to nebude, říká psycholožka.  (Autor: Policejní deník)
Autor: lut - 
17. června 2018
05:01

Přišlo mu, že jejich život už není takový, jaký býval. Možná už mu také došly síly. To jsou podle psycholožky Radany Roveny Štěpánkové nejspíš hlavní důvody, proč se senior (77) rozhodl k zoufalému činu a zabil svou manželku (†74).

„Je pravděpodobné, že měl pocit nedůstojného života pro oba. Možná myslel, že péči sám nezvládá a dlouhodobě to neunese. Třeba měl pocit, že by nebylo správné, aby se o ni staral někdo cizí v nějakém zařízení, a tak zvolil cestu násilnou,“ uvedla příklady psycholožka.

Podle ní by péči o nemocného příbuzného měla sdílet celá rodina nebo alespoň využít sociální služby. „Pokud člověk je s nemohoucím člověkem dlouhodobě sám, podepisuje se to negativně na psychice pečovatele. Často pak cítí nedostatek podnětů, které by přinášely radost a rozvoj tvořivosti,“ dodala.

Policisté začali podezřelou smrt čtyřiasedmdesátileté ženy vyšetřovat ve středu, podnět jim dala záchranná služba, která byla na místo přivolaná. "Policisté po příjezdu do bytu ženy zjistili, že seniorka zemřela násilnou smrtí. Žena pravděpodobně zemřela na následky dušení, přesnou příčinu úmrtí zjistí kriminalisté po provedení nařízené soudní pitvy," uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

K činu se podle policistů doznal manžel zavražděné. Nebyl pod vlivem alkoholu ani jiných návykových látek. Policisté také zjistili, že činu nepředcházel ani žádný konflikt. "Z předběžně zjištěných skutečností vyplývá, že k činu sedmasedmdesátiletého muže dohnalo zoufalství z dlouhodobě neutěšeného zdravotního stavu jeho manželky," doplnil Hejtman.

anna1234 ( 17. června 2018 15:55 )

.. dovedla bych pochopit asistovanou sebevraždu, protože uměle udržovaný život na každou cenu, kdy jeho kvalita je nulová, musí být strašlivý. Ale proboha proč by volil zrovna tak hrůznou smrt udušením?

Monikay ( 17. června 2018 10:53 )

Byla to pro pána asi velká zátěž a ani nevylučuji, že mezi nimi byla určitá dohoda - o asistované sebevraždě, není to tak nepochopitelné. Něco ve smyslu - až na tom budu zle tak mi prosím pomoz.

hurybury ( 17. června 2018 10:30 )

Normálni vražda .Udušením ji zvolil tu nejhorší smrt .

hchkr ( 17. června 2018 09:29 )

Když má pes velké bolesti a je nevyléčitelně nemocný, je v pořádku ho dát uspat. Člověk bohužel si to musí vytrpět až do konce, čekat kdo ho přebalí, nakrmí,nejhorší je bezmoc nemocného i jeho okolí. Těchto lidí je čím dál víc, je to taky velký byznys domovů důchodců i sociálních služeb. Každý starší člověk se děsí těchto konců, ale východisko není.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání