Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohřeb náčelníka horské služby Adolfa Klepše (†53): Čestná stráž a smutek v zaplněném klášteře

Autor: aba, Jitka Pecharová - 
17. října 2017
13:40

Náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš (†53) zkolaboval během výšlapu na Sněžku. Po deseti dnech ve vážném stavu v hradecké nemocnici zemřel. V úterý se konal pohřeb. Poslední hold mu přišly vzdát desítky lidí. Slzám se neubránili ani horami zocelení kolegové.

Klepš zkolaboval 1. října po tradičním výstupu TOP 09 na Sněžku, kterého se účastnil s rodinou. Zastihla ho srdeční slabost, zřejmě infarkt, a na místě mu poskytoval první pomoc bývalý ministr zdravotnictví Miloš Heger, který ho resuscitoval.

Pro šéfa Horské služby Krkonoše pak přiletěl vrtulník, který ho v kritickém stavu transportoval do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Tam i přes veškerou snahu lékařů po deseti dnech zemřel.

V úterý se konalo poslední rozloučení s Adolfem Klepšem v augustiniánském klášteře ve Vrchlabí. Rozloučit se přišla rodina, přátelé, ale i kolegové v uniformách horské služby, kteří stáli čestnou stráž u jeho rakve a položili smuteční věnec.

Kostel byl nakonec zcela zaplněný, a dokonce se asi stovka lidí nevešla dovnitř. Mezi smutečními hosty byly desítky horských záchranářů nejen profesionálních, ale i dobrovolných včetně členů horské služby z Polska. S náčelníkem se přijeli rozloučit i lidé ze záchranky včetně známého pilota záchranářského vrtulníku Daniela Tučka.

Na obřad dorazila také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, královéhradecký hejtman Jiří Štěpán, bývalý předseda senátu Přemysl Sobotka a další známí politici. Nechyběl ani Leoš Heger, lídr TOP 09 za Královéhradecký kraj pro nadcházejí volby, ve kterých měl kandidovat i Adolf Klepš. Právě Heger byl u jeho náhlé srdeční příhody na Sněžce a jako lékař mu poskytl první pomoc.

Na obřadu zněla živá hudba, o kterou se postaralo smyčcové ženské trio. Hudebnice hrály například Yesterday a Bachův Air. „Vy, kteří jste pana Adolfa Klepše znali, tak jej budete mít ve svých myslích a srdcích jako člověka, který byl nanejvýše kamarádský, skromný, pracovitý, obětavý, dobrosrdečný. Dalo by se shrnout, že to byl parťák do nepohody,“ popisoval při obřadu zesnulého smuteční řečník.

Rodina a několik desítek smutečních hostů pak doprovázelo rakev, kterou nesli horští záchranáři ven z kostela do pohřebního vozu, až ke hřbitovu.

Jeho smrt zasáhla i politiky z TOP 09, kteří se o smrti svého kolegy vyjadřovali velice lítostivě. „Adolf Klepš byl skvělý a rovný chlap. Svůj život odkázal pomoci druhým a vždy ke všemu přistupoval s maximální odpovědností. Bude nám navždy chybět,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Zároveň poděkoval, že měl tu možnost s Klepšem spolupracovat.

„Adolfe, šťastnou cestu... Není co říct, snad jenom, že ti moc děkujeme za to, že jsi byl. Zůstáváš s námi,“ rozloučil se také předseda krajské TOP 09 Aleš Cabicar.

 

 

va45 ( 20. října 2017 12:37 )

Co nechápu,jak může někdo dělat náčelníka horské služby a zachraňovat lidi se špatným zdravotním stavem.Kolaps nepřijde jen tak.To nechodí na preventivní prohlídky?Když někdo zachraňuje lidi tak doufám,že je předpoklad dobrý zdravotní stav. Škoda ,byl ještě mladý.

Limone ( 18. října 2017 03:40 )

 To je právě ta realita, že lidé chlastají, kouří a cpou do sebe knedlo a zelo a po padesátce nejsou schopni vyvést ani na žebřík !!!

staroslavny ( 17. října 2017 17:36 )

Podcenoval sve zdravi. Nestaral se o sve zdravi, a na tu hnosne odpornou Snezku nemel lezt!!! Mel radeji lezt k doktorovi na kontrolu!!!

Mila123 ( 17. října 2017 16:07 )

 Policie promluvila o nicem, skocil, vsichni to viedi, madl keca.

pajato73 ( 17. října 2017 15:35 )

zemrel snad tam, kde to mel rad.... jen bohuzel prilis brzy... skoda dobreho a obetaveho cloveka...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání