Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Podvod v oddílu, který vychovává olympioniky: Peníze rodičů končily v soukromé firmě trenéra

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
17. října 2017
21:38

Přinejmenším zarážející financování plaveckého oddílu řeší rodiče i radnice Znojma. Podle všeho trenér peníze, které posílali rodiče, odčerpával na účet své firmy.

Rodiče, kteří přihlásili své děti na plavání, poslali peníze na účet, který byl uveden na přihlášce. Jak ale na začátku kauzy vyšlo najevo, místo účtu TJ Znojmo bylo uvedeno číslo firmy Znojemské plavání, která je soukromou společností Jiřího Kyněry, hlavního trenéra oddílu.

V roce 2015 zahlédl jeden z trenérů faktury, podle kterých si společnost Kyněry nárokuje od TJ Znojmo každoročně dvě stě tisíc korun. Zároveň praskla bublina se záměnou čísla účtu na přihlášce, kde účet soukromé firmy Kyněry figuroval od roku 2011. Když trenér požadoval vysvětlení, nebyla mu Kyněrou prodloužena smlouva, prý kvůli nedůvěře.

Číslo účtu na přihlášce bylo sice změněno, rodiče se ale dožadovali odpovědí, které nedostali. Dvě stě tisíc ročně se prý platí soukromé Kyněrově firmě na základě smlouvy o spolupráci. Ta byla podepsána v době, kdy byl předsedou TJ Znojmo sám Kyněra a tak smlouvu uzavřel sám se sebou.

Dotace poskytnuté oddílu bude prověřovat i město. „Chceme mít jistotu, že je s našimi dotacemi naloženo správně. Prověří to předseda kontrolního výboru, dotace už byla kontrolována v rámci auditu, takže to chceme zkontrolovat ještě potřetí,“ řekl pro server iDnes.cz starosta Vlastimil Gabrhel.

Nesrovnalosti se totiž našly i ve financování soustředění, na které děti jely. Ukázalo se, že na něj byla poskytnuta dotace, stejnou akci si ale Kyněra nechal proplatit i od rodičů. „TJ Znojmo, stejně jako oddíl plavání, jsou soukromými subjekty. Na jejich hospodaření tudíž nedopadají povinnosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Nevidíme tak jediný důvod, proč interní informace o hospodaření poskytovat,“ reagoval na případ sám Kyněra.

Rodiče podali na Kyněru trestní oznámení ve věci podvodu a zpronevěry.

Video  Elektrický proud v bazénu si vyžádal pět lidských životů.  - Youtube / Go viral
Video se připravuje ...

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání