Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Odsouzeného milionáře Romana Vaškůje policie nahání už rok: Ví, kde je, ale zatknout ho nemůže

Odsouzeného Romana Vaškůje policie nahání už rok: Ví, kde je, ale zatknout ho nemůže
Odsouzeného Romana Vaškůje policie nahání už rok: Ví, kde je, ale zatknout ho nemůže  (Autor: Profimedia)
Autor: dce - 
13. října 2017
09:51

Podnikatel Roman Vaškůj hledaný kvůli tomu, že nenastoupil do vězení, už více jak rok uniká polici. Má si odsedět osm let za podvody s leteckým olejem. Podle všeho ovšem policie ví, kde se hledaný muž nachází. Zatknout ho ale nemůže.

Roman Vaškůj se podle serveru iDnes.cz netají tím, kde se nachází, a dohledat ho není těžké. Co ovšem policii činí potíže, je jeho zatčení. Vaškůj se totiž pohybuje v zemích, kde nenastoupení do výkonu trestu není zločin.

„Naši kriminalisté vědí, kde se muž nachází. Informovali jsme o tom i soud, který podniká další právní kroky k vydání osoby do České republiky,“ uvedl mluvčí zlínské krajské policie Petr Jaroš.

Vaškůj žije ve Vídni a pohybuje se i v Lichtenštějnsku nebo v Itálii. Právě v Lichtenštějnsku ho policie už jednou zadržela, ale musela ho opět pustit. „Můžeme potvrdit, že vydání dotyčného bylo v Lichtenštejnsku zamítnuto pro chybějící oboustrannou trestnost,“ prozradil severu iDnes.cz Jakub Říman z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti.

Vaškůj se hájí, že do vězení nenastoupil kvůli zdravotním problémům – má prý rakovinu. Prožil jsem si velkou anabázi s operacemi a doléčováním. V současné době dělá můj právník taková opatření, abychom rozsudek o tom, že jsem nenastoupil do výkonu trestu, napadli a případ se projednal znovu,“ popsal hledaný muž. 

„To, kde jsem, není žádné tajemství. Kdybych bydliště změnil, tak jim napíšu. Nejsem na útěku, nejsem ale ani rezidentem České republiky,“ dodal. Policii tak nezbývá než čekat, než Vaškůje zadrží stát, který ho do Česka vydá.

Případ se týká obchodů, které se od května do prosince 2004 točily kolem společnosti Discovery Travel (DT). Vaškůj byl generálním ředitelem, další obžalovaný Stanislav Nedbálek předsedou představenstva. Podle obžaloby muži nakupovali letecký petrolej a předstírali, že má být použit do letadel. Byl by tak osvobozen od spotřební daně z minerálních olejů. Velkou část paliva ale firma údajně využila jinak, byla prý smíchána s naftou a prodána čerpacím stanicím pro využití v silniční dopravě. Škoda byla odhadnuta na 160 milionů korun.

moiaza ( 13. října 2017 11:56 )

Modré straky se těžce chytají. Jejich rychlost přeletu je neskutečná. Už kradou tu, za chvílí jinde a chytit je, to chce nervy.

sores ( 13. října 2017 11:03 )

Další co se vyplatí nebo ze sebe udělá živou mrtvolu jako do.by.tek Janoušek co málem zabil a zdrhnul. Prachy znamenají svobodu a zákony přestanou existovat!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání