Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Po českém arcipodvodníkovi pátrá celá EU: Stopy vedou do chorvatského stánku

Po podvodníku Janu Řezníčkovi pátrá policie.
Po podvodníku Janu Řezníčkovi pátrá policie.  (Autor: koláž blesk.cz)
Autor: aba - 
10. října 2017
16:47

Podvodník Jan Řezníček řádil v Čechách už od roku 2009. Dodnes okradl různé své klienty o statisíce pod příslibem zařízení půjčky. Ačkoliv je na něj vydán evropský zatykač, policii dodnes uniká.

Poprvé Řezníček udeřil při prodeji bytu. Jako jednatel firmy slíbil klientce, že koupi zprostředkuje, a zkasíroval od ní dvě stě tisíc korun. Majitel bytu si prodej mezitím rozmyslel, to už ale kupující Řezníček neřekl a vzal si od ní další milion a půl. I když se později k podvodu přiznal, milion korun ženě stále dluží. Jestli své peníze důvěřivá kupující ještě někdy uvidí, je ve hvězdách.

Podobně o Řezníčkovi mluví i paní Františka, která svůj příběh řekla pro pořad Na stopě. „Potřebovala jsem si půjčit sto čtyřicet tisíc, protože manžel je průserář a já nechtěla přijít o chalupu.“ Dostala kontakt na Řezníčka, který působil velice spolehlivě. „On byl báječnej. Nasliboval mi, že mi pomůže, řekl mi, že se o nic nemusím starat, že to dá do pořádku,“ vypráví Františka.

Řezníček s ní do Prahy skutečně odjel a smlouvu o půjčce zprostředkoval. Žena zaplatila dlužnou částku svého manžela, ale tím Řezníčkova role v případu nekončí. Za paní Františkou přišel několikrát znovu a požadoval od ní desetitisícové částky, prý jako záloha k úvěru nebo s výmluvou, že kvůli půjčce musí někoho zaplatit. Františka si myslí, že ji setkání s Řezníčkem mohlo stát až 200 tisíc korun.

V roce 2016 byl na Řezníčka ve spojení s rozsudkem vydán příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody a následně i evropský zatýkací rozkaz. K trestu 42 měsíců ale nenastoupil a dosud se někde skrývá. S přítelkyní si chtěl otevřít stánek s občerstvením v Chorvatsku, ale ani na základě tohoto tipu ho místní policie nedopadla.

„Petr Řezníček by se v současné době mohl vyskytovat v jižních Čechách nebo případně někde na Šumavě,“ řekl v pořadu kriminalista Vladislav Martinec. Pokud jste tedy Jana Řezníčka viděli nebo máte informace o tom, kde se zdržuje, zavolejte na linku 158.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání