Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Teror v londýnském metru: Vybuchla taška, ze které trčí dráty. Zranění mají popálené tváře

Video se připravuje ...
Autor: shp, ČTK - 
15. září 2017
09:55

V londýnském metru došlo k ohlušující explozi. Ze stanice Parsons Green vybíhali lidé s popálenými tvářemi. Zraněných je osmnáct osob. Na místě jsou policisté i protiteroristická jednotka. Cestující uvedl, že v soupravě vybuchla taška. Z ní trčí dráty. Strážci zákona označili čin jako teroristický útok.

Mluvčí londýnské dopravy již incident v metru potvrdil. Na místě jsou policisté, jejichž mluvčí situaci okomentoval zatím takto: „Jsme si vědomi hlášení na sociálních médiích o Parsons Green stanici. Vydáme prohlášení o faktech, až budeme moci. Naše informace musí být přesné.

Podle svědkyně došlo k výbuchu v prvním voze soupravy. „Byl jsem v metru na Parsons Green, když k nám přiběhla masa lidí po explozi v předním voze,“ napsal na Twitteru jeden ze svědků. „Exploze na Parsons Green lince. Ohnivá koule letěla vozem a my jsme vyskákali ven otevřenými dveřmi,“ dodal další.

Video  Útok v Londýně: V této tašce někdo odpálil výbušninu.  - Sylvain Pennec
Video se připravuje ...

Z tašky trčí dráty

Podle všeho v soupravě vybuchla taška. Z ní podle Mirroru trčí dráty. Jsou bílé nebo šedivé barvy s červenými konečky. Podle spekulací jde o bombu, která při výbuchu selhala. K zranění cestujících přitom došlo nejenom při výbuchu, ale taktéž při tlačenici. Na sociálních sítích již kolují fotky ohořelého předmětu. Oficiální příčina výbuchu není známa, incident je ale vyšetřován jako teroristický útok.

Stanice Parsons Green byla evakuována a uzavřena. Úřady na místo vyslaly 50 hasičů a více než stovku policistů.  Kvůli výbuchu také přestala jezdit linka mezi stanicemi Earls Court a Wimbledon. Británií letos otřásly čtyři útoky připisované teroristům a v zemi panují zpřísněná bezpečnostní opatření.

Vyjádření Trumpa

Dnešní teroristický útok v londýnském metru spáchali lidé, o kterých londýnská policie věděla. Na twitteru to napsal americký prezident Donald Trump. Britské úřady ovšem dosud nic takového neuvedly a média o tom zatím ani nespekulují. "Další útok v Londýně od ztraceného teroristy. Tohle jsou nemocní a dementní lidé, kteří byli v hledáčku Scotland Yardu. Musí být proaktivní!" napsal Trump na adresu londýnské policie.

Není ale jasné, o co své tvrzení hlava Spojených států opírá. Světová média nepřinesla dosud o pachateli či pachatelích útoku žádné zprávy. Britská policie pouze oznámila, že případ vyšetřuje jako teroristický čin, při kterém byla použita improvizovaná nálož.

smeagol ( 15. září 2017 18:29 )

S Indy vetsinou problemy nejsou. Ziji si po svem, pracuji, studuji, nenuti nikoho pristupovat na jejich viru a snad az na vyjimku atentatu na letadlo Air India let 182 moc neslychame, ze by pachali atentaty. Maji obcasne trenice mezi sebou, ale taky si je vyrizuji mezi sebou.

montevideo ( 15. září 2017 15:52 )

Britové si prý už na různé atentáty a vybuchlé bomby zvykli a naučili se s tím žít. Tak ať si s tím žijí, ale já tu žádné uprchlíky - potencionální teroristy nechci.

gabreta ( 15. září 2017 12:44 )

Nějak mi tu chybí "partizánka zdenek"

gabreta ( 15. září 2017 12:23 )

Neblbněte hned s terorismem. To určitě nějakýmu vystresovanýmu novoevropanovi jen bouchnul v tašce Aifon. Chudák přišel o jedinej majetek a vy by jste ho ukamenovali!!

evru ( 15. září 2017 12:12 )

Přesně tak výlet do Londýna pro sluníčkáře, Horáčka, Drahoše a hlavně ženské, kteří vytvářejí v ČR multikulti svět a tahají se se čmoudama. Denně jich vidím několik, bílá holka a čmoud

Zobrazit celou diskusi