Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bártovo nalezení očima hasiče: Hele, tady je pes! Propukli jsme v jásot

Autor: Dagmar Čechová - 
20. července 2017
18:06

Zázrak! Tak označují stovky lidí nalezení psa Bárta, který byl 17 dní uvězněn ve skále v Českém ráji. Většina lidí jeho záchranu vzdala, dokonce ani majitelka Alžběta už nedoufala, psovi se ale nakonec podařilo z labyrintu osvobodit. Jeho nalezení popsal ředitel semilských hasičů.

Border teriér Bárt se paničce Alžbětě Hejdukové utrhl z vodítka na procházce v Českém ráji. Utíkal za liškou do její nory, která se nacházela v puklině jedné ze skal. Jenže... obě zvířata zavalilo ve skále kamení. V tu chvíli začaly rozsáhlé záchranné akce, kterých se zúčastnily desítky lidí – na místě zasahovali hasiči Libereckého Kraje ze Semil, Rescue Olomouc, záchranáři z Jablonce a Plzně.

Jenže se dlouho nedařilo a postupně všichni ztráceli naději. Z nory se ovšem po tomto víkendu znovu ozývalo psí kňučení a vytí. Na místo znovu vyráželi hasiči ze Semil.

„Na místě jsme znovu posuzovali, za jakých podmínek by se dalo pokračovat v pátrání. Hrozil sesuv, takže to nebylo jednoduchý, je to velmi nestabilní geologické prostředí. V momentě, kdy jsme byli už bezradní, kolega si všiml, že za námi se objevil pes a zvolal ‚Hele, tady je pes!‘“ řekl Blesku ředitel územního odboru Semily Jiří Kovalský, který byl při nálezu přímo na místě.

Skupina hasičů se ohlédla a skutečně si všimli psa, který se nacházel opodál. Podle Kovalského čekali, že se za psem objeví nějaký turista, přeci jen se nacházeli v oblíbeném Českém ráji. Jenže za psem už nikdo nešel.

„Kolega Pavel Viták (vedoucí celého zásahu, pozn. red.) poznal, že to je ta samá rasa psa. Vyběhl k němu, zavolal na něj jménem a pes se zastavil a koukal na něj. Byl už od pohledu vyčerpanej. Kolega našel psí známku i jeho obojek odpovídal,“ popsal Kovalský.

Nedlouho nato už zavolali majitelku, aby ověřili, že je to skutečně Bárt, a hlavě, aby ji potěšili dobrou zprávou – její pes přežil! Celý tým propukl ve smích, radost, bylo to neuvěřitelný. Ten zážitek byl skutečně silnej.“

Ředitel semilských hasičů ještě popsal, jak tým zachránců v předchozích dnech odvedl tu největší těžkou práci na místě, odstranili zával a zkoumali další možnosti pomoci. Pes nakonec našel cestu ven sám.

„Nebyl problém ho vzít do náruče. Hned jsme mu dali napít, vypil nám celou lahev. Pavel Viták ho pak nabral do auta a odvezl na veterinu a za majitelkou,“ dodal Kovalský.

diskutujici ( 21. července 2017 07:58 )

Pes byl beztak celou dobu u nejake cuby a pak se jenom prisel podivat, co tam vseci blbnou

bandour ( 21. července 2017 00:00 )

Vážený pane už Vám někdo řekl, že jste denerovaný?

kradu ( 20. července 2017 22:17 )

a kdo to zacáluje nějakou mr,dku psí

jetuslunicko ( 20. července 2017 21:57 )

Hasičům velký obdiv, zasloužená satisfakce, že se záchrana zdařila. Zvířátka holt umí zamotat páníčkům hlavu,a lovec se v Bártovi nezapře, musí se to v terénu zohledňovat a více předvídat. Naše psí holka se bez vodítka od nohy nehne ani na krok, spíše se bojí, abychom se neztratili my jí Občas se jí schovávám při procházce za strom,ale hlídá mě tak, že to jde opravdu velmi, velmi těžko!! nebo změním nečekaně směr chůze, aby musela být ve střehu. Vždy se musí předvídat a vodítko v rámci bezpečnosti je prioritou. To jsou myslím malé, ale dobré rady, co doporučují cvičitelé, nenechat psa, aby si pravidla venčení určoval on, ale vždy páníček. Ale co pes to individualita, to musí nacítit každý sám, jak s chozením bez vodítka v terénu si může se svým pejskem dovolit v rámci bezpečí pro ně i pro okolí .

vosavopruz ( 20. července 2017 21:18 )

čokly co honí zvěř neznám,čuně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání