Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Masový vrah Breivik stane opět před soudem: Ve vězení se k němu chovali nelidsky

Autor: ČTK - 
10. ledna 2017
06:44

V Norsku v úterý po poledni začne odvolací proces v případu údajného nelidského zacházení s vězněným teroristou Andersem Behringem Breivikem. Loni v dubnu soud rozhodl, že Norsko porušilo některá atentátníkova práva při jeho věznění, především kvůli držení Breivika v samovazbě. Soud naopak odmítl, že by přísnou kontrolou korespondence bylo porušeno Breivikovo právo na soukromý život. Obě strany se proti verdiktu odvolaly.

Pravicový extremista Breivik 22. července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, která připravila o život osm lidí. Krátce nato postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. V roce 2012 byl za terorismus odsouzen k 21 rokům vězení. To je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit, lze ho ale opakovaně prodlužovat de facto až na doživotí.

Odvolací soud z bezpečnostních důvodů zasedne v tělocvičně věznice Skien, kde je Breivik vězněn. Začátek je plánován na dnešních 12:45 SEČ a soud má jednat do středy 18. ledna. Kdy bude vynesen rozsudek, zatím není jasné. Breivik sám by měl zahájit svou výpověď před soudem ve středu 11. ledna a pokračovat ve čtvrtek.

Podle soudních expertů bude klíčovým tématem procesu otázka, jak přísná bezpečnostní opatření mohou být u tak nebezpečného vězně jako Breivik uplatňována, aby nešlo o porušování lidských práv. Proces se bude rovněž točit kolem toho, zda mají podmínky ve věznici negativní vliv na Breivikovo duševní zdraví. Sám terorista tvrdí, že ho stát chce dohnat k sebevraždě.

Vše o extremistovi Breivikovi čtěte ZDE >>

rada42 ( 10. ledna 2017 14:29 )

Tady už přerůstá demokracie a lidská práva v obyčejnou lidskou hloupost - a vrazi se smějí...

wanaxa ( 10. ledna 2017 13:30 )

Smrt! Jaká lidská práva pro zrůdu, která vzala tolika mladým lidem Právo na život? Vždyť tohle počínání je o zdravý rozum !!

pepen ( 10. ledna 2017 11:18 )

Useknout zmetkovy hlavu-stojí to velký prachy soudy a on zrůda si klade podmínky!!!!!Dal bych ho pozůstalým,aby zrůdu potrestaly po svém!!!!

cotonice ( 10. ledna 2017 11:04 )

Breivik zavraždí 70 lidí , převážně mladých, a Norsko zkoumá , zda nejsou krácena jeho lidská práva ? Ten vrah už měl dávno viset ! Zkoumá někdo lidská práva pozůstalých rodičů a příbuzných zavražděných ? Kam jsme se to dostali s tou neomezenou demokracií ? Předpokládám , že během krátké doby bude vrah venku a bude vraždit dál ! A pak se budou všichni divit , proč se to stalo ..... Obdoba naší společnosti - lumpové, grázlové, zloději ( Nagyová, Ritig a mnoho dalších) jsou osvobozeni a člověk ,který sní ukradené kuře s rohlíkem v kabince obchoďáku dostane ( protože má opravdu hlad - ostuda tohoto státu) 3o. ooo pokuty. Holt máme ten zasr...kapitalismus !!!

oldedek ( 10. ledna 2017 10:28 )

Tak to je ta politická korektnost ?!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání