Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bezohledný řidič zabil Žanetu (†11) a Helinu (†12): Rodiny shání peníze na pohřeb

Autor: lm - 
4. ledna 2017
07:30

Dvě mladé Češky zemřely poté, co je ve Velké Británii na Silvestra srazil bezohledný řidič. Ten navíc z místa činu po nehodě zbaběle ujel. Rodiny dívek nyní prožívají krušné chvíle. Nejen že přišly o milované andílky, ale ještě k tomu nemají dost peněz na pohřeb v Česku.

Helina Kotlarová (†12) a její sestřenice Žaneta Kroková (†11) spolu v sobotu kolem 19:15 místního času (20:15 SEČ) přecházely ulici, když do nich podle očitých svědků vrazilo rychle jedoucí auto. Helina byla na místě mrtvá, Žaneta zemřela později v nemocnici. Řidič podle policie od nehody ujel, vozidlo posléze odstavil a celá osádka z něj utekla. Policie v souvislosti s nehodou zadržela pět mužů, z nichž po výsleších čtyři ve věku 18, 38, 48 a 59 let skončili ve vazbě. Podezřívá je ze zabití v důsledku nebezpečné jízdy.

Sestra 12leté oběti Sylva uvedla, že dívky se držely za ruce, když přecházely za větší skupinou příbuzných a známých, kteří na ně čekali na chodníku na druhé straně ulice. „Právě poprosila matku o dvě libry a chystala se koupit něco k jídlu. Je těžké uvěřit, že zemřela, byla tak hrozně mladá,“ řekla 19letá Sylva. S rodinou, v níž měla šest sester a jednoho bratra, přijela dívka podle BBC do Anglie z ČR před osmi lety.

Rodina druhé dívky pochází ze Slovenska, odkud přišli do Česka a pak za prací do Velké Británie. „Sestra se tam má dobře, pracují, děti chodí do školy, umí anglicky. Žanetka, která teď zemřela, tu byla letos o prázdninách skoro celý měsíc s mojí 13letou dcerou. Je to hrozná tragédie." řekl českobudějovickému Deníku Marek Bako, příbuzný jedné z rodin.

Rodiny obětí nyní prožívají neskutečný žal. Pozůstalí by rádi dívky pohřbili v Česku, cesta pro celou rodinu je ale nákladná a po svátcích si ji nemohou dovolit. „Potřebujeme pomoct s odletem na pohřeb. Je nás hodně a peněz málo. Je po Vánocích,“ napsala serveru tn.cz jedna z příbuzných. S náklady na cestu by jim mohla pomoci internetová sbírka, kterou dobrodinci pro zdrcenou rodinu založili. Za dva dny se v ní vybralo přes 82 tisíc korun a lidé do ní mohou přispívat ještě skoro měsíc.

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání