Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Kuriózní zásahy hasičů z roku 2016: Kachňata v kanále, jazyk přimrzlý k zábradlí nebo pes na střeše

Autor: dce - 
29. prosince 2016
10:43

Jak je známo, hasiči nevyjíždějí pouze k požárům, často řeší kuriózní případy, ve kterých zpravidla figurují především zvířata. Za rok 2016 jich rozhodně nebylo málo - museli se ponořit do kanálu, aby zachránili kachňata nebo naopak lezli do korun stromů pro kočku či paraglidistu.

Právě v Praze vyjížděli v červenci hasiči k záchraně zmíněných kachňat do Sokolovské ulice. Čtyři mláďata spadla do městského kanálu při přechodu silnice. „Kachňata zachránil jeden z hasičů, jež se po hlavě vnořil do kanálu, zatímco další dva kolegové ho drželi za nohy. Dvě kachňata se vydala úzkou rourou kanálem na dalekou cesty. Další dvě kachňata byla zachráněna a předána kachně na trávníku, aby se o ně jako správná matka postarala,“ uvedla mluvčí hasičů Pavlína Adamcová.

A nebyl to jediný „zvířecí zásah“ v hlavním městě. Do Košíř vyjížděli hasiči k 80leté paní, kterou její nepřátelská kočka pokousala a vyhnala na balkon. Hasiči se do bytu dostali přes výškový žebřík a zařídili odchyt nebezpečné šelmičky.

V jihočeské Třeboni hasiči pomáhali pejskovi, kterému v odtoku sprchového koutu uvízla nožka.Hasiči se nejprve opatrně pokusili nohu vynadat, ale to se nepodařilo. Proto vypáčili celou část odtoku, ve které byla pejskova noha zaklíněna,“ vysvětlila mluvčí Vendula Matějů. Hasiči pak ženu i se psem převezli na veterinu, kde mu byla odtoková mřížka z nohy odstraněna.

V Českých Budějovicích zase hasiči vyjížděli k údajnému zamoření bytu oxidem uhelnatým, které nahlásil výrazným pípáním čidlo. Ukázalo se ovšem, že čidlu pouze došly baterie, na což upozorňovalo pronikavým zvukem.

S nevítaným hostem se zase hasiči museli „poprat“ v Jablonci nad Nisou. Do podkroví rodinného domu se tu totiž nastěhoval medvídek mýval. A ten, ačkoliv vypadá jako plyšová hračka, není zrovna příjemným návštěvníkem. Nakonec skončil v přepravce na kočky.

Obecnou školou se - ne zrovna správně - nechal asi inspirovat chlapec z Velkého Meziříčí. Olizoval kovové zábradlí a jazyk mu k němu přimrzl. Na místo tak museli vyjet nejenom profesionální hasiči ze stanice ve Velkém Meziříčí, ale také zdravotníci. Hasiči stihli ještě na stanici naplnit plastové lahve horkou vodou. Tou následně kovové zábradlí polévali do té doby, než se podařilo chlapcův jazyk odtrhnout. I když zranění, které si chlapec způsobil, bylo velmi bolestivé, po celou dobu výborně s hasiči spolupracoval. Následně si jej do péče převzali zdravotníci,“ uvedla mluvčí Petra Musilová.

Malé děcko museli z pasti vysvobodit i v Brně. Dvouletý capart uvízl hlavou v dětské redukci záchodového prkénka. Hasiči plastové prkénko odřezali pilkou, dítě nebylo při zákroku zraněno.

Na Břeclavsku museli hasiči ze střechy zachraňovat milovaného mazlíčka. Nešlo ovšem o kočku, ale o psa, navíc to nebyl žádný drobeček. Jednotka z Mikulova na místě našla mladou fenku sibiřského huskyho, která proskočila otevřeným střešním oknem na střechu. Hasiči s použitím nastavovacího žebříku vystoupili na střechu a fenku předali zpět majitelce,“ prohlásil mluvčí Jaroslav Mikoška.

Zvířata ovšem v mnohem větším množství zachraňovali i hasiči v Albrechticích. Převrátil se zde totiž kamion převážející 5400 polských kuřat.Řidič vyvázl bez zranění, ale náraz a následný stres nepřežilo odhadem pět stovek zástupců kura domácího. Zasahující hasiči si museli po sedmihodinové dřině vyprat a vydezinfikovat své zásahové obleky,“ informoval mluvčí Petr Kůdela.

Nebezpečně vypadajícího hada museli zajistit hasiči v Ostravě. Odpočíval totiž stočený ve stoupačkách za záchodem v jednom z bytů. Hroznýšovec duhový ovšem v domě neměl svého majitele a tak skončil v útulku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání