Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vražda tuneláře Říhy: „Mami!“ vykřikl do telefonu a zmizel i s 276 miliony

Autor: ljš - 
31. října 2016
11:38

Všichni byli přesvědčeni, že utekl před vězením a užívá si miliony někde v karibském ráji. Rodiče tuneláře Martina Říhy ale od počátku tvrdili, že byl unesen a zřejmě zavražděn. Teď jim kriminalisté jejich tušení zřejmě potvrdili.

Říha byl za vytunelování První pražské záložny odsouzen na 11 let až po svém zmizení. K tomu došlo ve čtvrtek 17. dubna 2003 po poledni, tedy přibližně týden poté, co byl propuštěn z vazby na svobodu, protože vypršela zákonná lhůta.

Panovalo přesvědčení, že tunelář uprchl před hrozícím vězením. Pobyt za mřížemi totiž velmi špatně snášel. Držel protestní hladovku a tvrdil o sobě například, že je brouk. Silně psychicky labilní byl prý poté, co přežil velmi vážnou autonehodu.

Únos?

V osudný den Říha poobědval s rodiči ve středočeském Zloníně a pak se vydal vesnicí na svůj statek. Cestou ho ale podle svědků měli údajně zastavit dva lidé v černém audi s libereckou poznávací značkou. Tunelář k nim prý dobrovolně nastoupil a odjel s nimi pryč.

Kolem jedné hodiny pak mobilem volal své matce. Stačil ale vykřiknout jen: „Mami!“ a pak se spojení přerušilo. Rodiče proto jeho zmizení oznámili na policii a tvrdili, že byl unesen.

Hledali papíry?

Podle televize Prima Říhu jeho vrahové před smrtí brutálně mučili, aby z něj vymámili informaci o čtvrt miliardě korun, která zmizela z účtu kampeličky. Zda získali, co chtěli, se neví. Říhův statek byl ale asi týden po jeho smrti několikrát vykraden. Podle jeho matky Marie se neznámí lupiči zajímali pouze o písemné dokumenty.

Kriminalisté se dál zaměřovali spíše na verzi o útěku, rodiče už v té době však měli o synově zmizení jasno. „Ten už je někde zahrabaný, jestli ho mají v sudu nebo kde už připraveného. Každý bude říkat a tleskat: »Zaplať Pánbůh, že ten Říha je v hajzlu.«,“ řekl tehdy v pořadu Na vlastní oči jeho otec.

Marie Říhová také tvrdila, že v době, kdy její syn ještě seděl ve vazbě, se s manželem stali terčem loupežného přepadení, které mělo za cíl zmocnit se alespoň části synových peněz. „Nejdřív mě svázali, dali roubík do pusy a strašně do mě bouchali. Muže mordovali dva, ten měl větší sílu, tak ho zmordovali tak, že zůstal v bezvědomí ležet na podlaze,“ uvedla pro Český rozhlas.

Kde je tělo?

Z vraždy Martina Říhy byli podle zdroje televize Prima obviněni čtyři lidé. K činu mělo údajně dojít na Liberecku, čímž se SPZ černého audi ukazuje být významnou stopou. Policisté prý proti údajným pachatelům mají dostatek důkazů, ten hlavní ale stále chybí - nikdo neví, kde bylo ukryto tělo.

bizon_pepa ( 3. listopadu 2016 22:24 )

Mas to nejaky pomotany. Tzn, ze ty co ho zabili a jsou nejen zlodeji, ale i vrazi, zaslouzi potlesk?

sores ( 31. října 2016 18:07 )

 Jestliže to byl tunelář, tedy zločinec, je jen dobře že ho zabili!!! Co s takovými co kradou a okrádají. Jak k tomu přijdou ti okradený????

starx ( 31. října 2016 17:43 )

co to tady melete,jakej tuznelar, vzdyt to je obycejnej bilej kun, nic jinyho, je to videt od prvniho pohledu propanakrale.....

krtekzhor ( 31. října 2016 17:19 )

takovych haj-zlu neni zadna skoda,jeste by meli smetku zavarit do sudu

bafy81 ( 31. října 2016 16:05 )

Hm, mě by zajímalo, jak může někdo tvrdit, že ho mučili, když se nenašlo tělo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání