Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za zapálení auta před domem expřítelkyně dostal 20 let: Mohl ji zabít, míní soudce

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Policie ČR)
Autor: ljš - 
14. října 2016
11:46

Krajský soud v Brně podruhé poslal Roberta L. na 20 let do vězení za pokus o vraždu, vydírání a poškození cizí věci. V Brtnici na Jihlavsku podpálil auto u domu, kde spalo šest lidí. Rozsudek není pravomocný, Robert L. se na místě odvolal.

Stejný trest nad obžalovaným vynesl krajský soud už loni. Olomoucký vrchní soud ale rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání. Krajský soud doplnil dokazování, vyžádal si například dokumentaci od hasičů, zjistil od meteorologů, jaké bylo v den útoku počasí, a opatřil si také znalecký posudek v oboru požární ochrany.

Útok se odehrál na jaře 2014. Auto stálo před domem bývalé přítelkyně Roberta L. Žena v domě spala s dítětem, partnerem a dalšími příbuznými. Plameny vůz zničily, sousedka ale zavolala hasiče dřív, než mohl oheň zasáhnout i dům.

Žhářstvím chtěl zpátky lásku

Robert L. zapálení vozu doznal a vyjádřil lítost, popřel ale, že by chtěl někoho zabít. Zoufalým způsobem se prý snažil přimět bývalou přítelkyni, aby s ním komunikovala a aby obnovila partnerský vztah.

Auto polil pěti litry směsi benzinu, nafty a ředidla. Podle znalce z oboru požární ochrany nemohl oheň díky směru větru a brzkému příjezdu hasičů přeskočit na dům. „Ovšem kdyby vítr vál jiným směrem a vůz se rozhořel více, k přenesení požáru na dům dojít mohlo,“ zdůraznil v odůvodnění soudce Miloš Žďárský.

„Zahoření domu bylo – s ohledem na závěry znalce – zcela reálné,“ uvedl Žďárský. Robert L. podle něj spáchal pokus o vraždu v nepřímém úmyslu. Musel si být vědomý toho, že za určitých okolností mohli obyvatelé domu při požáru zemřít.

Odvolá se 

„Skutková podstata zvlášť závažného zločinu vraždy naplněna nebyla, v tomto duchu tedy bude koncipováno také odůvodnění toho odvolání, které jsme podali proti rozsudku v celém jeho rozsahu,“ reagoval advokát Aleš Čáp. Obžalovaný vyslechl rozsudek s nevěřícným kroucením hlavou a chvílemi i s hořkým úsměvem.

Robert L. je recidivista, dosud si odpykával nižší postih za podvod a zpronevěru. Dnes uložený dvacetiletý trest je souhrnný. Odvolání bude znovu řešit Vrchní soud v Olomouci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání