Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čtyři lidé zemřeli při nehodě na Kroměřížsku: Soud údajného viníka zprostil obžaloby

Autor: ČTK ljš - 
22. září 2016
10:24

Čtyři lidé přišli o život, nikdo ale zřejmě potrestán nebude. Okresní soud v Kroměříži zprostil pětačtyřicetiletého muže obžaloby, podle které v prosinci 2013 zavinil nehodu u Rymic na Kroměřížsku, při níž zahynuli čtyři lidé. Muži za usmrcení z nedbalosti hrozilo až šest let vězení. Vinu odmítl, agresivně se prý za volantem nechoval. Rozsudek není pravomocný.

Podle obžaloby muž vozem Audi A6 nebezpečně na silnici mezi Rymicemi a Kostelcem předjížděl před horizontem a neměl tak přehled, co se děje před ním. Následně se srazil s protijedoucím autem Audi A4, jehož řidič začal prudce brzdit a auto se ocitlo ve smyku. Střet nepřežil čtyřicetiletý řidič Audi A4, jeho o pět let starší spolujezdec a devětatřicetiletá žena. Další žena stejného věku podlehla těžkým zraněním v nemocnici.

Ve věci byly zpracovány tři znalecké posudky. Soud za klíčový důkaz označil posudek Ústavu soudního inženýrství VUT Brno. Podle předsedy senátu Karla Rašína navíc není zásadně v rozporu s tím, co uvádějí zbylí dva znalci. Podle Rašína posudek prokazuje, že řidič Audi A6 sice začal předjíždění vyjetím do protisměru ještě za horizontem, ale při samotném předjíždění byl již na horizontu a měl před sebou výhled zhruba 400 metrů.

"Za daného stavu vyhodnotil situaci tak, že je schopen předjíždění provést, což se ukázalo, že skutečně byl. K zařazení před předjížděné vozidlo došlo tak, že byl schopen ještě téměř dvě vteřiny reagovat na to, že protijedoucí vozidlo se dostalo do smyku, pohybovalo se v jeho jízdním pruhu a on se ještě pokusil se mu vyhnout," popsal Rašín.

Senát tak podle něj dospěl k závěru, že předjíždění nebylo hazardní. Viníkem nehody je podle soudu zemřelý řidič vozidla Audi A4. "Příčinou nehody bylo podle nás jednoznačně překročení rychlosti vozidlem Audi A4, které ji překročilo zhruba o 35 kilometrů za hodinu (nejvyšší povolená rychlost byla 90 kilometrů za hodinu). Vozidlo navíc nemělo funkční brzdový systém ABS, jinak by se nedostalo do smyku," dodal Rašín.

Pokud by zemřelý řidič nedupl na brzdu a jel dále rychlostí 125 kilometrů za hodinu, vozidla by se podle Rašína minula. Obžalovaný podle znalců předjížděl rychlostí zhruba 100 kilometrů při toleranci deset procent nahoru i dolů. Rozsudek není pravomocný. Lhůtu pro podání odvolání si ponechala státní zástupkyně, zmocněnci pozůstalých, kteří žádali odškodné několik milionů korun, a přes zprošťující rozsudek i obžalovaný.

Kroměřížský soud již tragédii s více oběťmi, která se stala u Rymic, projednával. V roce 2009 na silnici nedaleko obce zemřeli tři mladí lidé. Soud za zavinění této nehody poslal řidiče Josefa Ticháka z Bystřice pod Hostýnem na osm let vězení. Muži přitížilo, že řídil opilý a před havárií navíc ujížděl vozidlu městské policie v Holešově.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání