Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Pád vrtulníku na Plzeňsku: Zřítil se zřejmě při nácviku přistání bez motoru

Autor: ČTK ljš - 
17. srpna 2016
19:55

Oběťmi úterní nehody soukromého čtyřmístného vrtulníku, který se zřítil u Rybnice na Plzeňsku, jsou instruktor (†55) a pilot (†43). Jeden z nich zřejmě pracoval u bezpečnostních složek, protože se případem zabývá GIBS.

Kromě policejní inspekce zkoumá příčiny nehody Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN). Jeho odborníci ve středu sestavili kompletní trosky stroje, přesné určení příčin nehody potrvá měsíce.

Případ původně šetřila plzeňská policie, GIBS ho přebrala ve středu. Její mluvčí Radka Sandorová řekla, že zatím se prověřuje, zda ve vrtulníku byl někdo z příslušníků útvarů, které GIBS prověřuje. Policie nařídila pitvu obou obětí.

Vrtulník Robinson 44 spadl na pole u Rybnice. Podle Bejdáka je už nyní zřejmé, že se to stalo při nácviku autorotačního režimu, při němž instruktor školil nebo přezkušoval, jak se autorotace vybírá v první fázi vysoko nad zemí. Díky autorotaci je možné s vrtulníkem bezpečně přistát například při selhání motoru.

Trosky stroje se našly až stovky metrů od sebe – zvlášť zadní část a zvlášť kabina. Odborníci už vědí, která poškození se stala ve vzduchu a která až po dopadu na zem. Zjistili také, že závada nebyla na hnací soustavě vrtulníku. Vinu na nehodě mohla způsobit chyba pilota nebo mechanická závada. „Trosky vrtulníku jsme už složili k sobě, podařilo se dohledat list rotoru, který se včera nenašel, takže trosky jsou kompletní,“ uvedl statutární zástupce ředitele ÚZPLN Josef Bejdák.

Místo nehody v úterý do příjezdu inspektorů z ÚZPLN zajišťovali hasiči. „Po příjezdu vyšetřovatelů se začali hasiči řídit jejich pokyny. Jeřábem nadzdvihli trosky vrtulníku, přeřezali bezpečnostní pásy a těla dvou mužů předali koronerům k ohledání. Vrak následně naložili na kontejner,“ popsala mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. Přes noc zůstal vrtulník zabezpečený v hasičském areálu, dnes dopoledne ho hasiči převezli na letiště Kbely k dalšímu zkoumání a technickým expertizám.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání