Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Anděl strážný z Bulovky: Opuštěné miminko zachránila místní sestřička

Autor: vet - 
2. června 2016
20:10

Hrůza! Jaká máma tohle udělala? Svoji právě narozenou bezbrannou dcerku položila ve čtvrtek odpoledne na cestu v areálu Nemocnice Na Bulovce v Praze a zmizela.

Šok zažila zdravotní sestřička Michaela, když šla ve čtvrtek v půl šesté odpoledne do služby na interní oddělení. Za budovou v lesíku na ne příliš frekventované cestě našla novorozeně. „Miminko bylo na zemi, zabalené v ručníku. Plakalo,“ řekl Blesku mluvčí nemocnice Martin Šalek.

Sestřička zoufalý opuštěný »uzlíček« ihned vzala do tepla na internu. Ukázalo se, že dítětem štěstěny je holčička, a tak ji »pracovně« pojmenovali po zachránkyni Míša. „Tady role interny skončila. Malé se ujali odborníci z neonatologie. Udělali všechna vyšetření, včetně testů na infekční choroby, jako je žloutenka, HIV apod.,“ uvedl mluvčí.

Na výsledky lékaři ještě čekají, ale podle prvních vyšetření vše prý nasvědčuje tomu, že je miminko zdravé. Je možné, že její matka už nějaké dítě má nebo jí s porodem někdo pomáhal. „Novorozeně bylo umyté a pupík mělo začištěný a podomácku podvázaný pevným provázkem. Je zřejmé, že někdo minimálně věděl, co dělat,“ upřesnil Šalek.

Podle něj se malá Míša narodila asi pět až deset hodin předtím, než byla nalezena. Holčička měla neuvěřitelné štěstí, že ji sestřička Michaela našla právě v té době. Možná o jejím životě či smrti rozhodly pouhé desítky minut. „Půl hodiny poté se spustil liják. Nešlo jen o riziko promoknutí a podchlazení, ale takto ležící miminko může vdechnout při prudkém dešti vodu a utopit se,“ objasnil mluvčí.

Míša měří 46 cm a váží 2,4 kila. Lékaři ji dali prozatím do inkubátoru. Místo, kde Míšu někdo odložil, ohledali policisté, kteří po její matce pátrají. Podle pražského advokáta Jana Černého je podezřelá z trestného činu opuštění dítěte a hrozí jí odnětí svobody na jeden rok až pět let.

Malá Míša zůstane v nemocnici ještě pár dnů, než budou všechny zdravotní testy hotové. Pak o tom, zda půjde do kojeneckého ústavu, či do pěstounské péče, rozhodnou sociální pracovnice pražského magistrátu.

petcim ( 3. června 2016 07:13 )

To s tím nemá moc společného, kdyby tam malou dala, je čistá.....za tohle si fakt zaslouží tvrdý test....

hofihofi ( 2. června 2016 22:56 )

Protoze na babyboxy cuceji kamery, tak se nedivte

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání