Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Byl nezkušený, proto se zabil: Vyšetřování smrti parašutisty v Klatovech skončilo

Byl nezkušený, proto se zabil: Vyšetřování smrti parašutisty v Klatovech skončilo (ilustrační foto)
Byl nezkušený, proto se zabil: Vyšetřování smrti parašutisty v Klatovech skončilo (ilustrační foto)  (Autor: Blesk - Jiří Čada)
Autor: ČTK - 
11. května 2016
16:25

Devětačtyřicetiletý nizozemský parašutista, který se loni smrtelně zranil při seskoku v Klatovech, nezvládl krizovou situaci. Při seskoku se mu dostatečně neotevřel hlavní padák, začal rotovat a zkolaboval.

Nezkušený parašutista místo toho, aby odhodil hlavní padák, aktivoval záložní, který se zamotal do šňůr hlavního padáku. Muž dopadl na zahradu rodinného domu a zraněním na místě podlehl. Závěry vyšetřování nehody dnes zveřejnil Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Nehoda se stala loni 28. srpna. Muž se jako žák účastnil kurzu organizovaného Evropskou armádní organizací pro veterány. Před seskokem absolvoval teoretickou část a napsal test. Z letadla skákali účastníci kurzu z výšky kolem 1500 metrů. Muž podle vyšetřovatelů vyskočil zcela nevhodným způsobem. Místo nohama dopředu vyskočil do polohy pro volný pád. Tuto polohu však nezvládl. Od roku 2000 provedl na území ČR deset seskoků.

Instruktor výcviku uvedl, že hned po výskoku parašutisty měl pochybnosti. „Vrchlík hlavního padáku se plně nenalil. Měl jsem podezření, že došlo k přehození šňůry přes vrchlík. Pozoroval jsem od počátku výskoku rotaci, která postupně zrychlovala, a parašutista na ni v první fázi nereagoval. Částečně nalitý vrchlík hlavního padáku zkolaboval a parašutista pokračoval neřízeným pádem k zemi,“ cituje zpráva instruktora. Parašutista podle vyšetřovatelů dopadl na zem zhruba po 38 vteřinách od výskoku téměř stopadesátikilometrovou rychlostí.

Smrtelných nehod parašutistů se na letišti u Klatov stalo v minulých letech více, zemřelo několik cizinců. Letiště je vyhledávané zejména pro extrémní disciplínu swooping založenou na vysokorychlostním přistání na padáku. Naposledy zemřel letos 31. března při běžném, nikoliv extrémním seskoku, sedmačtyřicetiletý parašutista z Belgie. Utrpěl těžká poranění, kterým v nemocnici podlehl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání