Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zmizelý podnikatel Taube sehrál vlastní únos. Teď našli jeho mrtvolu

Kdo byl Karel Taube? Podnikatel, který zinscenoval vlastní únos a pak skončil zavražděný.
Kdo byl Karel Taube? Podnikatel, který zinscenoval vlastní únos a pak skončil zavražděný.  (Autor: ČTK)
Autor: dce, ČTK - 
7. dubna 2016
05:00

Karel Taube byl nezvěstný zhruba devět měsíců od konce loňského června. Jeho jméno se do médií dostalo ovšem díky jeho dřívějšímu zmizení, které podle soudu bylo pouze zinscenovaným únosem. Taube si měl odsedět 5,5 roku. Loni se uprostřed roku ale prostě vypařil. Byl nalezen letos před Velikonocemi, jen pár kilometrů od domova. Zavražděný.

Byl leden 2012, když byli podnikatel Karel Taube a ještě jeden muž v Litomyšli uneseni. Oba byli převezeni do Prahy, kde je únosci několik dní drželi. Aspoň tak zněla oficiální verze příběhu, kvůli kterému skončil Taube před soudem. Únos byl totiž nafingovaný.

Podle obžaloby se Taube v prosince 2011 dohodl s Martinem Bohuňkem, že za 1,5 milionu jeho a ještě jednoho muže Bohuněk unese. Jejich cílem bylo to, aby z organizování únosu byla obviněna podnikatelka, se kterou měl Taube dlouhodobé nevyřešené obchodní spory.

„Dříve působila v jeho firmě a mají spory o peníze. Chtěli, aby na ni padlo podezření a nejlépe byla vzata do vazby,“ řekla v roce 2013 u soudu státní zástupkyně Lucie Žabková.

Když byl Taube od „únosců“ propuštěn, dal každému zálohu 100 000 korun a šel vše ohlásit na policii. Celá věc skončila u soudu, ale asi ne tak, jak by si Taube přál. Byl spolu s Bohuňkem obviněn z organizátorství zločinu zbavení osobní svobody.

U soudu Taube tvrdil, že je občan Rakouska a používá jméno Strümpf. Odmítl obvinění, že se na organizování únosu podílel. „Spoluobžalovaného neznám, poprvé jsem ho viděl až při únosu,“ řekl Taube. U soudu řekl, že do Česka přijel za dcerou a měl domluvenou schůzku s uneseným mužem. „Tam na nás vyběhli chlapci, zmlátili nás a odvezli do Prahy, kde nás drželi asi sedm dní,“ řekl Taube. Podle jeho výpovědi se mu z domu podařilo utéct.

Soud ho ovšem uznal vinným a poslal ho na 5,5 roku do vězení. Taube se odvolal a případ nebyl nikdy dořešen. Podnikatel vinu stále odmítal a tvrdil, že má důkazy o své nevině. Ty už ale nikomu nikdy neukázal. 27. června 2015 zmizel beze stopy. Byl nalezen o 9 měsíců později v igelitovém pytli, zakopaný uprostřed lesa. K hrobu policii přivedl údajně sám vrah!

 

 

moiaza ( 7. dubna 2016 12:20 )

 Kdyby hloupost nadnášela, ještě dnes by lítal po nebi jako stíhačka.

vvogh.t ( 7. dubna 2016 07:48 )

podnikal v realitách a chtěl zmást vrahy z Wall Streetu, debile

prycsvladou ( 7. dubna 2016 05:26 )

 blesku toto vsechno uz vime jste trapni,zajimalo by me v cem podnikal a proc fingoval unos

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání