Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Jen jsem usnula při kojení, tvrdí matka obžalovaná z vraždy novorozence

Žena přivedla na svět tři děti. Všechny krátce po porodu zemřely. Za smrt posledního v azylovém domě v Přerově ji policie začala stíhat.
Žena přivedla na svět tři děti. Všechny krátce po porodu zemřely. Za smrt posledního v azylovém domě v Přerově ji policie začala stíhat.  (Autor: Blesk – Pavel Ryšlink)
Autor: ČTK ljš - 
23. března 2016
10:18

Osmadvacetiletá žena ze Slovenska obžalovaná z vraždy téměř dvouměsíčního dítěte na ubytovně v Přerově popřela, že by novorozence úmyslně zabila. Před soudem tvrdila, že zanedbala jeho péči. Chlapec prý zemřel ve chvíli, kdy při kojení usnula. Podle žalobce však dítě matka v říjnu roku 2014 udusila.

V minulosti jí podobným způsobem zemřely další dvě děti, žena je však stíhaná jen za smrt třetího dítěte. Obžalované hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Žena původně kriminalistům tvrdila, že šlo o syndrom náhlého úmrtí. Stíhána byla původně za usmrcení z nedbalosti, kriminalisté její čin ale překvalifikovali na vraždu, za což jí hrozí přísnější sazba. Tragédie se odehrála v říjnu 2014. Podle žalobce Mojmíra Plevy chlapci v úmyslu jej usmrtit zakryla dýchací cesty. „Novorozenec téhož dne zemřel. Bezprostřední příčinou smrti bylo udušení,“ uvedl žalobce. 

Nezaměstnaná čtyřnásobná matka, jejíž zbývající jedno dítě žije u otce, nechtěla dnes u soudu vypovídat. Žena policistům tvrdila, že mu nechtěla úmyslně ublížit, měla jej prý ráda. Dítě podle ženy zemřelo ve chvíli, kdy usnula při kojení. „Úmyslně jsem jeho smrt nezpůsobila. Prostě jsem upadla do tvrdého spánku, hlavičku měl u prsu a asi nemohl dýchat,“ tvrdila policistům. Uvedla, že se vzbudila ve chvíli, kdy bylo dítě již promodralé. Oživit se jí ho už údajně nepodařilo. Šla proto potom spát, aby prý nespáchala sebevraždu. Když se vzbudila, donesla mrtvolku dítěte na vrátnici. „Vím, že jsem udělala chybu, je mi to líto, vrátila bych to zpátky. Jsem si vědoma, že jsem zanedbala péči,“ uvedla žena.

 

Ženě podobným způsobem zemřeli v minulosti už dva chlapci. První v roce 2009 na Slovensku, druhý v roce 2011 v Přerově. Obžalovaná je matkou také šestileté dcery, která žije u svého otce. Za sebou má žena podle svých slov také asi čtyři potraty. Za předchozí smrt dětí stíhaná nebyla. Kriminalisté se při vyšetřování posledního případu zabývali i předchozími úmrtími, na základě důkazů se jim ale podařilo prokázat násilnou smrt jen v třetím případě.

Žena podle policistů prošla psychologickým vyšetřením a znaleckými posudky, motiv jejího jednání je však nejasný. Stíhaná je na svobodě.

bum-bec-bum ( 23. března 2016 12:39 )

Komu by to mělo být dvné, když se to stalo pokaždé někde jinde. Dobrovolně se asi nikomu nezpovídá.

jukon ( 23. března 2016 12:23 )

Taky bych ji trošku přidusil , mrcha jedna krkavčí . Špatný systém soudu, za minulého režimu špagat a tak to bylo zprávné. Zase o jednoho darmožrouta navic (((

ejvm1712 ( 23. března 2016 11:10 )

Jak to,že taková ♦ ze Slovenska má bydlení,když naši lidé končí na ulici?

mazliva.samicka ( 23. března 2016 11:00 )

Tak je to ze Slovenska a žije to na ubytovně...Žádná myslitelka to nebude.. Je uplně k ničemu a zbytečná na tomhle světě... Měla by dostat špagát...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání