Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Borhyová není moje matka, vymyslel jsem si to, přiznal vrah knihovnice. Schizofrenii prý nemá

Autor: ČTK, ljš - 
3. března 2016
14:11

Zná odborné termíny, ví, jak ošálit lékaře, a žádný schizofrenik to není! To tvrdí nová znalkyně v případu vraha knihovnice z Horní Břízy. Sám Vladislav A. (30) navíc v neděli psychiatrům přiznal, že si své bludy a hlasy vymyslel.

Vrah například tvrdil, že rodina Lucie Borhyové měla být jeho náhradní rodinou. „Říkal mi to ten můj hlas. Ona měla být moje maminka a já její nejstarší syn. Měla si mě vzít za svého,“ vykládal.

Lucie měla být také jeho druhým já, které mělo být skutečným pachatelem činu. „Půjčil jsem si nůž od pána z vedlejšího pokoje na ubytovně, dal ho do batohu a šel do knihovny. Vlastní akt provedla Lucie, to jsem nebyl já. Já si nic nepamatuji. V lese, když jsem šel, mi Lucie řekla, že knihovnice zemřela. Šel jsem k ubytovně a chtěl jsem se vzdát policii. Před ubytovnou na mě policista křikl, ať si lehnu na zem. Já to udělal a oni mě spoutali,“ vypověděl Vladislav.

Původní posudek z loňského léta mu proto přisoudil paranoidní schizofrenii s atypickým průběhem. Na jeho základě loni státní zástupce zastavil mužovo trestní stíhání za vraždu a krajský soud ho pak 11. února zatím nepravomocně poslal do zabezpečovací detence. Podle tohoto posudku totiž muž trpěl bludy a měl v hlavě hlas, v době vraždy byl nepříčetný a nebyl schopen rozpoznat nebezpečnost jednání.

 

 

 

S posudkem, který mužovi přisuzuje paranoidní schizofrenii, nesouhlasí nejen samotný pacient, ale ani lékaři z nemocnice v Dobřanech. Nezmínily ji ani jiné, už dříve zpracované, znalecké posudky. Od první hospitalizace v roce 2012 byl muž v Dobřanech včetně současného pobytu devětkrát, dohromady tam strávil zhruba rok. Naposledy ji opustil asi dva měsíce před vraždou. Za tu dobu ho viděly desítky odborníků, i mimo dobřanskou nemocnici, nikdo ale u něj paranoidní schizofrenii nediagnostikoval, pouze loňský posudek znalců pro potřeby trestního řízení.

Autorka posledního posudku u čtvrtečního soudu, který rozhodoval o Vladislavově dalším pobytu v dobřanské léčebně, řekla, že pacient nabídl v minulosti řadu symptomů, údajné hlasy a vidiny. I ve vazební věznici uváděl bohatou bludnou produkci, našla ale rozpor v tom, co říkal a na co ukazovaly testy. „Nelze u něj vyloučit určitou manipulaci, simulaci,“ řekla. Na jeho předchozí chování mělo podle ní vliv i užívání drog. Stejný názor mají i psychiatři z Dobřan.

 

Na setkání s lékaři, které si Vladislav sám vyžádal, se 29. února poprvé spontánně rozhovořil o tom, že v minulosti záměrně produkoval bludy a manipuloval se znalci. Zaznělo to i u čtvrtečního soudu ze zápisu setkání. Podle lékařů umí určité symptomy imitovat. Psychiatři z nemocnice i znalkyně také tvrdí, že je velmi dobře orientovaný, ovládá odborné termíny ze svých předchozích posudků a lékařských zpráv a neustále kalkuluje, co je pro něj výhodnější. Lidé trpící paranoidní schizofrenií, což je chronická choroba, mají ale podle nich narušené myšlení, vnímání, emotivitu a rozpoznávací schopnosti.

 

 

Podle odborníků v muži před vraždou narůstala frustrace – měl na krku několik úředních obsílek, s rodinou se rozhádal, neměl kde bydlet, takže žil na ubytovně, neměl ale ani žádný příjem na zaplacení. Vzdalovala se i medializace jeho případu, o kterou usiloval. Domáhal se opakované hospitalizace na psychiatrii v Dobřanech, v tom ho ale nepodpořil ani jeho ambulantní psycholog, ani lékař ve fakultní nemocnici, který ho viděl jen několik dní před vraždou.

 

 

Muž ubodal knihovnici loni 25. května. Z místa utekl, ale policie ho zhruba po půlhodině dopadla v nedaleké ubytovně. Dva dny po činu odvolal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček dlouholetého ředitele dobřanské nemocnice Vladislava Žižku, i když se za něj postavila většina z 1100 zaměstnanců. Podpořili ho i další psychiatři a léčebny. Na Žižkovo místo byla dočasně jmenována jedna z lékařek, nyní pokračuje výběrové řízení na nového ředitele.

Samo ( 3. března 2016 15:09 )

Jaký je v tom rozdíl, jestli je ten vrah normální nebo paranoidní schizofrenik. Podle mně žádný. Vrahem je ať je takový anebo makový. Naopak když ze sebe dělá blázna, tak bych ho doživotně umístil do retenčního ústavu. To by hned ubyla aspoň polovina těch schizofreniků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání