Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Švábenský před sebevraždou vyjmenoval zkorumpované policisty a jejich mechanismy

Elitní policista Švábenský před sebevraždou natočil svědectví o zmanipulované policii
 (Autor: Reflex.cz)
Autor: dce - 
25. února 2016
20:33

Bývalý elitní policista Stanislav Švábenský byl loni v srpnu odsouzen na šest let do vězení za korupci. Ještě ten den si sáhl na život. Předtím ovšem natočil šestihodinové video, jistou zpověď, ve které odvyprávěl svůj příběh u policie a rychlý pád až na dno. Nechybí obvinění a konkrétní jména jeho kolegů i drobnějších kriminálníků. 

Stanislav Švábenský přestoupil od běžné policie k Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v Brně. A tady začaly jeho problémy. Byl jedním z prvních, kteří začali zpochybňovat kauzu Toflova gangu, a své připomínky vždy sděloval nadřízeným. Jenže to se ukázalo jako chyba – v kauze měli podle něj prsty i jeho kolegové z řad elitních policistů.

A právě to mu podtrhlo pomyslnou židli pod nohama a on skončil u soudu. Loni 19. srpna ho soud poslal na 6 let do vězení za korupci. „Uvěřili grázlovi a zničili elitního policistu,“ řekl serveru Lidovky.cz otec Stanislava Švábenského.

Proti ex-policistovi totiž svědčil kriminálník a bývalý informátor Jan Švédík. Podle něj mu Švábenský vynášel tajné informace, například zda není zrovna odposloucháván, na oplátku dostal policista 450 tisíc a auto. 

Švábenský po rozsudku doma zasedl před kameru a 5 hodin a 42 minut, jak píše týdeník Reflex, mluvil. Odvyprávěl svou životní cestu od elitního policisty až do soudní síně. A přitom jmenoval nespočet jmen mimo jiné i svých kolegů a vysoce postavených policistů, kteří nedělají policii dobré jméno a také zvláštní postupy při vyšetřování, manipulování s vyšetřováním a nefunkční kontrolní mechanismy.

Video Zpověď bývalého elitního policisty, který spáchal sebevraždu - Stanislav Švábenský
Video se připravuje ...

„Nevidím světlo na konci tunelu, ani záblesk, ani nic jiného, co by naznačovalo, že bych uspěl u soudu," zakončil své video Švábenský. Pak zavolal svému bratrovi, aby za ním ráno přijel, že s ním musí nutně mluvit. Potom si doma v Těšanech na jižní Moravě sbalil nový stan, plynovou masku, propan-butanovou bombu s hadicí a vyrazil k blízkému rybníku.

Postavil stan, uvnitř si nasadil masku, na kterou připojil hadici zapojenou do plynovém bomby a pustil jedovatý plyn. Jeho bratr ráno na počítači našel plánek s cestou k místu, kde najde jeho tělo. "Napsal, že bude ve stanu, aby ho nenašel náhodný kolemjdoucí. Vůbec si neumím představit, jak se trápil,“ popisuje jeho bratr.

Státní zástupce v půl února případ smrti Stanislava Švábenského uzavřel. "Na jeho smrti se nepodílela žádná další osoba," vysvětlil. Nahrávku s výbušnou výpovědí zabavila policie a informace z ní údajně prověřuje.

zada ( 11. října 2016 19:42 )

Policie to sice zabavila, ale jestli se myslí,že to byl jen jeden "snímek" že to už není mezi lidmi tak jsou v hlubokém omylu . Ale dobře jim tak, i mezi nimi jsou ti co potřebují prachy.....

rumungro ( 26. února 2016 12:58 )

Když policajti kontrolují policajty, tak si každý stěžovatel může zrovna koupit stan i plynovou bombu.

moiaza ( 25. února 2016 20:44 )

Pán Švabenský neobjevil Ameriku. My z dědiny dávno víme, jak to mezi mafii funguje. Donáší a vynáší se na nejvyšších místech. Policie hraje na notu grázlům, které pak za těžké prachy obhajuje Sokol. Mafie v Česku je tak provázaná, že proti této mafii nemá nikdo šanci uspět. Havel s Klausem odvedli dokonalou práci. Mafie je u nás jediná věc, která dokonale funguje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání