Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český Íránec zapletený do únosu Hanky a Tonči: Za svobodu zaplatil 150 milionů

Autor: ČTK - 
28. ledna 2016
11:51

Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh, který údajně připravil Česko o 2,5 miliardy a kterému hrozí 13 let vězení za daňové úniky, v pondělí na účet Krajského soudu v Brně složil kauci 150 milionů korun. Měl by být propuštěn z vazby, v níž je již 22 měsíců, a stíhán na svobodě. Jde patrně o dosud nejvyšší kauci v ČR. V roce 2013 se zapletl i do únosu Hanky a Tonči, když českým úřadům tvrdil, že má informace o pákistánských věznitelích.

Soud nejprve stanovil kauci na sto milionů korun. Vrchní soud v Olomouci ale jeho rozhodnutí zrušil a věc pak vrátil k novému projednání. Krajský soud v půli ledna zvýšil kauci na 150 milionů korun. Právní zástupci Íránce nyní soud kritizují, protože jejich klient podle nich nebyl dosud propuštěn z vazby. Dodávají, že soud by měl jednat urychleně.

Spis uvádí, že patnáctičlenná skupina, která byla údajně organizovaná Zadehem, způsobila státu škodu při obchodech s pohonnými hmotami okolo 2,5 miliardy korun. Státní zástupce viní stíhané z krácení daní a účasti na organizované zločinecké skupině.

Podle kriminalistů dováželi v letech 2012 a 2013 stovky milionů litrů paliva ze Slovinska a Německa a šidili stát na daních pomocí falešných daňových přiznání. Do trestné činnosti se prý zapojilo nejméně 65 obchodních společností.

Sliboval pomoc Hance a Tonče

Podle některých informací Zadeh sliboval pomoc a informace v případu unesených Češek Hanky Humpálové a Antonie Chrástecké. Co a jestli vůbec Zadeh v jejich prospěch vykonal, není jasné.



 

Připravujeme podrobnosti

vydedena ( 28. ledna 2016 15:47 )

Takže, chci se zde přihlásit. a že prý takový nick neexistuje, když jsem ho používala..... Za všíám neřádem vidím úpadek školství,který se samozřejmě pojí s úplatkářstvím. Korupoce je příliš vznešené slovo, pro takový morální úpadek. Co vše je za ním, a velké neštěstí,které takový veselý podvodník nedohlédne.. Ať se to těmto nepodařeným jedincům vrátí jako bumerang. Děkuji.

zednik ( 28. ledna 2016 15:40 )

 Byl 22 měsíců ve vazbě ,no to je pech . Vždyť před 24 měsíci byla úžasná amnestie. To se někde musela stát chyba. Každá chyba se ale dá napravit.

okolonas ( 28. ledna 2016 15:35 )

gabretová balika nemá humor

Dzouhele ( 28. ledna 2016 15:24 )

Dík za snahu, to byl vtip díkes titulku. Pamatuju bolševickou občanku .

gabreta ( 28. ledna 2016 15:17 )

Tak jsem si vzpoměl na Katarskýho prince a musel jsem se usmát, jak je naše justice směšná. Možná že toho šmejda ještě doprovodí na letiště a zamávají mu!! Za 150 milionů si koupit 2,5 miliardy, to je slušnej kšeft.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání