Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krutá smrt Ireny Neffové (†27): Nefér rozsudek! Vrah dostal míň než silniční pirát

Autor: Richard Veselý, Saša Vetkovská - 
2. prosince 2015
17:27

To není fér! Irenu Neffovou (†27) brutálně uškrtil, tělo zakopal a předstíral, že svou ženu hledá. Přesto půjde možná Robert Novák (45) příští rok po pouhých 8 letech na svobodu. Pachatelé méně závažných zločinů sedí déle. Proč?

Třináct let vězení. Tolik v roce 2008 dostal vrah Robert Novák za vraždu svojí manželky. Tu 40 minut škrtil, v lese pak její tělo zakopal 1,5 metru pod zem. Skoro měsíc pak společně s Ireniným bratrem a otcem ženu „hledal“.

Jenže přísnější tresty než Novák „vyfasovali“ u českých soudů i pachatelé, kteří nikoho nezabili. Za vláčení mladíka za autem v roce 2010 šli Jakub Mikula a Petr Dudiš do vězení na 19 a 17,5 let. Jejich oběť David Bělič (27) má doživotní následky.

Přísný trest 15,5 roku vězení dostal nedávno i řidič Martin Novák (38), který v afektu natlačil v Brně na svodidla dodávku se šesti lidmi. Čin byl otřesný, nikdo při něm ale nezemřel, dva lidé byli zraněni.

Nabízí se otázka, proč rozhodují soudci tak rozdílně? Rozhodnutí, na jak dlouho půjde pachatel za mříže, je u českých soudů především na soudci. „Rozsudek jednoho soudu u nás není závazný pro soudce jiných soudů. Laické veřejnosti se pak může zdát, že ty tresty nejsou srovnatelné,“ vysvětlil renomovaný právník Jan Černý.

„Odsouzenému, který by cítil určitou nespravedlnost, bych doporučil „dotáhnout“ případ k Nejvyššímu soudu, který u nás takzvaně sjednocuje rozsudky,“ dodal právník.

Soudce mohl v roce 2008, kdy se vražda Ireny Neffové stala, za vraždu uložit trest od 10 do 15 let vězení. Dva roky poté se sazba zpřísnila na 10 až 18 let. To, kolik obžalovaný dostane, záleží kromě hodnocení soudce i na znaleckých posudcích a na přitěžujících (např. plánování) a polehčujících (např. vražda v afektu) okolnostech. Při vzorném chování může být vězeň propuštěn na svobodu předčasně, u těžkých zločinů zpravidla nejdříve po odpykání dvou třetin trestu.

Rozhodnutí soudu významně ovlivňují i posudky znalců. „Tento případ jsem neposuzoval. Pokud ale odsouzený netrpěl těžkou duševní poruchou a do té doby se žádného zločinu nedopustil, existuje možnost, že čin už nikdy nezopakuje,“ řekl psycholog a soudní znalec Jiří Jelen.

Těžkého psychopata podle něj naopak nenapraví jakýkoliv dlouhý pobyt ve vězení. „Společensky je mnohem nebezpečnější pirát, který vybrzdil dodávku se šesti lidmi,“ dodal psycholog.

brano34 ( 27. srpna 2023 20:12 )

Ubožák, který zavraždí ženu, nemá na tomto světě co pohledávat. Vykastrujte toho úchyla a nasaďte mu svěrací kazajku...

.krakonos500 ( 3. prosince 2015 05:42 )

 Novák Neff byl odsouzen ještě podle starého komunistického trestního zákoníku. Proto tak malý trest. Komunisté totiž mají k vrahům schovívavost. Stačí se jen podívat jak komunista Zeman podlézá vrahu Putinovi.

qwertina ( 2. prosince 2015 18:58 )

Zruda dostal tak malo zavrazdil zenu a jeste k tomu pripravil malou holcicku o maminku Ten mel dostat minimum 20 let !!

majojo ( 2. prosince 2015 18:33 )

„Odsouzenému, který by cítil určitou nespravedlnost, bych doporučil „dotáhnout“ případ k Nejvyššímu soudu, který u nás takzvaně sjednocuje rozsudky,“ dodal právník. Buď tomu nerozumím, nebo je autor nebo i pan právník jaksi mimo. Tady snad nejde o to, jak to cítí pan odsouzený, který oběti způsobil okamžitou smrt dvacetiminutovým škrcením a dostal za to přehnaných patnáct let, ale jak to bere rodina odsouzené, které předčasné ukončení trestu pro vraha připadá jako tak trošku srandovní rozhodnutí naší nepředpojaté justice.

lipno ( 2. prosince 2015 18:18 )

Nedivte se, žijeme přeci v Česku!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání