Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Věra M. mohla zabíjet i inzulinem, šokoval patolog. Další znalec se jí zastal

Autor: ljš, uá, ČTK - 
6. října 2015
13:23

Všechna úmrtí byla očekávaná a vysoká hladina draslíku normální. Tímto stanoviskem rozcupoval znalec obhajoby Zdeněk Šňupárek obžalobu v případu Věry M. Experti, kteří zpracovávali původní posudek, ale trvají na tom, že pacienti byli zavražděni právě podáním draslíku přímo do žíly. Jeden z nich dokonce řekl, že mohla zabíjet i inzulinem.

Šňupárek ani u jednoho z pacientů neshledal, že by zemřel kvůli vysoké dávce draslíku. Jeho závěry odporují závěrům znalců obžaloby, podle nichž mohl za smrt pacientů draslík. Soudce proto nechá vypracovat ještě další, revizní ústavní posudek.

Zatímco znalec obhajoby smetl celé tvrzení obžaloby ze stolu, patolog Jiří Závodský, který původní posudek proti Věře M. pomáhal zpracovat, si ještě přisadil. Podle něj není draslík jedinou látkou, kterou mohla sestra k zabíjení použít. Zmínil jiný případ, který ale není součástí obžaloby, kdy u zemřelého pacienta byla prudce zvýšena hladina inzulinu. Když o tom mluvil, chytila se Věra M. za hlavu a jen s ní mlčky kroutila.

To Šňupárek se dopodrobna zabýval především případem úmrtí poslední údajné oběti a i tu označil za očekávanou. Seniorka zemřela na jednotce intenzivní péče loni na začátku června. Právě u ní měli znalci k dispozici nejvíc informací. Žena byla podle Šňupárka ve velmi vážném stavu, selhávaly jí všechny orgány. „Zdravotní stav byl neřešitelný,“ řekl dnes Šňupárek. Zároveň odmítl závěry znalců obžaloby, podle nichž žena zemřela poté, co jí Marešová údajně vpravila 40 mililitrů kalia přímo do žíly. „Na křivkách EKG je už zhruba 20 minut před smrtí vidět, že srdce selhává. Pokud by bylo podáno kalium přímo do kanyly, do minuty by se srdce zastavilo,“ doplnil Šňupárek.

Kvůli náhlému úmrtí nechal lékař nemocnice Petr Vondráček odebrat pacientce krátce po smrti krev. Vzorek prokázal 10,8 milimolu draslíku na litr. Podle Šňupárka by v případě přímého podání draslíku do žíly byla hodnota zcela jiná. „Hodnota by byla dvacetinásobně vyšší,“ řekl. To ale znalec Robert Matlach, který zpracovává posudek obhajoby pro případ Petra Kramného, označil za nesmysl. „Nestihl jsem to přepočítat, ale určitě by to přesahovalo i koncentrace v té lahvičce,“ oponoval Matlach.

Podle Šňupánka ale hladina kalia stoupala průběžně, protože pacientka dostávala celý den právě infuze s draslíkem. Její tělo ho podle něj ale kvůli selhání orgánů nedokázalo vyloučit. Podle zdravotní dokumentace dostala žena poslední den v infuzích asi 2,5 litru tekutin, vyloučila ale jen 500 mililitrů.

Úmrtí dalších pěti pacientů odpovídalo podle Šňupárka vážnosti jejich stavu. Všechny údajné oběti zemřely v řádech maximálně desítek hodin od přijetí do nemocnice. Například nejmladší pacientka, která podle žalobce také zemřela po podání draslíku, byla přivezena v bezvědomí. Pětatřicetiletá žena nereagovala na žádné podněty, připojená byla na plicní ventilaci. Podle Šňupárka se stav ženy dále zhoršoval. Podání draslíku znalec vyloučil. „Ke smrti by došlo okamžitě. Tady křivky deset minut před smrtí hyperkalemii vylučují,“ doplnil Šňupárek.

Dění v soudní síni jsme pro vás sledovali ONLINE››

lalia ( 6. října 2015 14:47 )

Další detektivka.Soudy si mastí kapsu.Obvinit je tak lehké,tak jako s Kramným.Chudáci obžalovaní....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání