Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Otce Lukáše Nečesaného obvinili z korupce! Hrozí mu až 12 let vězení

Autor: ČTK, ljš - 
24. června 2015
16:19

Sotva syna pustili na svobodu, hrozí vězení otci. Šéf liberecké nemocnice Luděk Nečesaný, který dva roky bojoval za propuštění svého neprávem odsouzeného syna Lukáše, čelí vážnému obvinění z korupce.

Ředitele Krajské nemocnice v Liberci Luďka Nečesaného obvinila ve středu policie z korupce, hrozí mu pět až 12 let vězení. Zůstává ale dál v čele nemocnice. "O svém stíhání informoval představenstvo nemocnice a dal svou funkci k dispozici, představenstvo mu dalo důvěru," sdělila mluvčí nemocnice Barbora Silná.

Spolu s Nečesaným obvinila policie ještě jednu ženu. "Muže jsme obvinili z přijetí úplatku a ženu z legalizace výnosů z trestné činnosti," řekl dnes ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec. Ženě podle něj hrozí tři až osm let vězení. V souvislosti s obviněním dnes v liberecké nemocnici zasahovala protikorupční policie.

Krajská nemocnice Liberec je s 1140 lůžky a 2500 zaměstnanci v nemocnicích v Liberci a Turnově největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Policie se na ni nezaměřila poprvé. Před čtyřmi lety vyšetřovala například údajně předražený nákup přístrojů pro liberecké kardiocentrum. Vybavení centra bylo financováno z evropských fondů, šest kompletních přístrojů stálo bezmála 60 milionů korun. Nákup měl být předražený, vyšetřování to ale nepotvrdilo.

Policie prověřovala nemocnici také před dvěma lety v souvislosti s kauzou údajného neoprávněného vyplácení odměn pro uvolněné členy krajského zastupitelstva, kteří byli v dozorčí radě nemocnice. Z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti byl obviněn tehdejší ředitel nemocnice Jiří Veselka a stíhání hrozilo i liberecké primátorce Martině Rosenbergové (ČSSD). Státní zástupce ale v obou případech stíhání zastavil. Celá kauza nelegálního vyplácení odměn skončila nedávno u soudu osvobozujícím rozsudkem.

hennessy7 ( 25. června 2015 00:48 )

Ano a zajímavá byla i rychlá změna dodavatele zdrav. materiálu po nástupu do funkce v MB. Hned tam byl B-Braun a instrumentárium Aesculap. Jaká náhoda Luďovo předchozí a budoucí zaměstnavatel.

kozmrz ( 24. června 2015 23:17 )

To mě zajímalo. Jiří Ovčáček (* 13. ledna 1979) Studoval Arcibiskupské gymnázium v Praze, maturitu složil na soukromém gymnáziu Pod Vyšehradem.Nedokončil studia andragogiky. Ovčáček za dobu působení v komunistických Haló novinách napsal za dva roky (2002–2004) 443 článků, které dle autora svědčí o Ovčáčkově fascinaci komunismem. Za éry sociálně demokratických vlád se přesunul na tiskový odbor Úřadu vlády. V letech 2005 až 2006, kdy byl premiérem Jiří Paroubek, byl Ovčáček zástupcem ředitelky tohoto útvaru. Později, v letech 2006 až 2007působil jako vedoucí oddělení PR a marketingu ČSSD,[5] byl zjednodušeně uváděn i jako tiskový mluvčí tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka.Paroubek ho ale z postu v administrativě ČSSD v roce 2007 odvolal za rozporných okolností, podle svých slov kvůli ztrátě důvěry. Následně se stal reportérem deníku Právo, kde se věnoval politickému zpravodajství se zaměřením na sociální demokracii a po zvolení Miloše Zemana prezidentem byl hradním zpravodajem. Ve své knize Plnou parou v politice Paroubek Ovčáčka obvinil, že na něj donášel do bulvárních médií. V té době vyšel na světlo Paroubkův vztah s budoucí manželkou Petrou a politik se rozvedl s první manželkou Zuzanou. Ovčáček Paroubka žaloval a požadoval po něm za tato „nactiutrhačská“ vyjádření omluvu. Komentátoři na druhou stranu poukazovali na problematickou Ovčáčkovu novinářskou nestrannost či přímo jeho údajnou zaujatost přesahující až k projevům osobní msty.

geza ( 24. června 2015 23:16 )

Nečesaný svého času byl vyslán tehdejším krajským hejtmanem Bendlem s úkolem "dát do pořádku" Boleslavskou nemocnici a udělal to tak důkladně ,že od té doby už se na tu slušnou úroveň na které byla už nedostala .Rozprášil tehdy nejlepší doktory ,primáře a manažéry a po jeho odchodu se už dobří lékaři sháněli těžce a tak se začalo obsazovat Slováky ,Ukrajinci a pod .Za to by si zasloužil zavřít ,přitom Bendl ho odvolal a dosadil jinam ,protože prý pro takového "odborníka " je sto tisíc jenom almužna .To byli pěkní lumpové.Bendl potom ještě odprodal Brandýskou nemocnici za pár kaček ,taky pěkná zlodějna . Tito lumpové nás okrádali přímo nehorázně .

hennessy7 ( 24. června 2015 22:28 )

A co třeba heliport ve Varech, kde nemohou přistávat vrtulníky záchranářů, neb jsou na něj moc těžké? A co třeba podivný rozprodej budov bývalé Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi? On je Luďa pilnej už docela dlouho. Úplná včelička. Akorát že má svůj úl někde v bance.

hennessy7 ( 24. června 2015 22:23 )

Rodinka k pohledání. Mno, tak dlouho se chodí se džbánem..., že Luďo? Však oni se v tom kriminále nakonec setkají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání