Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kmotr Janoušek se dere na svobodu: Sražení ženy řeší Nejvyšší soud

Autor: ČTK - 
12. března 2015
11:31

Nejvyšší soud už řeší kauzu lobbisty Romana Janouška, jenž si má za sražení ženy autem odpykat 4,5 roku ve vězení. Od soudu prvního stupně obdržel spis i obě dovolání - jedno od Janouškova právníka, druhé od nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Délku rozhodování podle mluvčího Nejvyššího soudu Petra Knötiga nelze předjímat, průměrně NS řeší dovolání asi tři měsíce. Janoušek i Zeman dovolání podali už dříve, museli je však adresovat soudu prvního stupně, který podněty obvykle předává Nejvyššímu soudu s časovou prodlevou v řádu týdnů až měsíců.

Opilý lobbista podle pravomocného verdiktu porazil v březnu 2012 v pražské Michli řidičku vietnamské národnosti. Předtím naboural do jejího auta a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, řidičku porazil a ujel. Způsobil jí otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici. Kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla i zemřít. Lobbista jí později zaplatil odškodné 900 000 korun.

Janoušek, kterému policisté po incidentu naměřili dvě promile alkoholu, se hájil tím, že ženu v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi však vyvrátil jak revizní znalecký posudek, tak i odposlechy lobbistova telefonu.

Pražský městský soud muži původně uložil za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky tříletý trest, který odvolací senát o rok a půl zpřísnil. Lobbista navíc nesmí sedm let usednout za volant. Podle Zemana by měl Nejvyšší soud zvážit, zda justice zvolila přiléhavou právní kvalifikaci. Žalobci byli totiž přesvědčeni o tom, že se muž pokusil o vraždu.

Argumentace Janouškova vlastního dovolání není známá. Lobbista před časem požádal pro přerušení trestu vězení ze zdravotních důvodů. Krajský soud v Brně mu nevyhověl. Janoušek podal stížnost, ale nakonec ji stáhl. Chtěl, aby NS mohl co nejdříve rozhodnout o jeho dovolání – a k tomu potřebuje spis, který by v případě podání stížnosti putoval jinam.

salto ( 13. března 2015 11:12 )

Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu je pro Janouška nejlepší sedět, sedět a zase sedět, aby se náhodou neklepl do vypitý palice

salto ( 13. března 2015 11:10 )

Už ani mafiáni nejsou to co bejvali

milofr ( 12. března 2015 15:56 )

Ano měli by mu přidat, ale NEJVYŠŠÍ SOUD (sestavený za modro-černop*delnické vlády) zatím vždy jakoukoliv kauzu která se týkala někoho vlivného nebo pravicového zločince uklidil k ledu a tak to dopadne i s tímto zmr*em!

hu11 ( 12. března 2015 14:03 )

Ten nejvyšší soud by měl ty svini ještě přidat navrch

marlen52 ( 12. března 2015 13:40 )

steelheatr moje řeč.ale možná pro Kájínka lepší že sedí oni by ho určitě oddělali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání