Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Taxivrah se zdokonaluje: Neriskuje, eliminuje a zametá stopy!

Autor: Lukáš Vincourek - 
28. dubna 2014
05:00

Udeřil téměř po dvou měsících. Od té doby ale "vyspěl". Už nevozí těla zastřelených taxikářů centrem města a auta zanechávává s výjimkou upozornění na své hrůzné činy čistá a beze stop. Taxivrah, který jako stín nad Prahou straší taxikáře, zdá se, s každým činem své techniky zdokonaluje.

Když si 30. ledna tohoto roku mávl na ještě nic netušícího Petra S. (+42), možná ještě ani sám nevěděl, jak hrůzný čin přesně provést. Uvažoval nicméně chladně a odvlekl ho pravděpodobně do Jílového u Prahy, kde byl také později nalezený taxikářův trasovací tablet a GPS. Dá se předpokládat, že na odlehlém místě nálezu byl rovněž Petr S. zastřelen. Poté zřejmě vrah vezl Petra S. ve zhroucené poloze na místě spolujezdce zkrouceného pod kastlíkem, což dokazují dosud nezveřejněné fotografie jeho vozu z policejní expertizy. Respektive fakt, že po průstřelu hlavy krev většinou samovolně neuniká, ale na koberečku spolujezdce ji bylo takové množství, že začala vytékat později z auta.

Vrah tak napoprvé značně riskoval, za předpokladu, že Petra S. vezl přes celou Prahu z Jílového až do Lužické ulice. Poté ho patrně velmi neumě "nainstaloval" na místo řidiče, přičemž mu tělo položil opět na sedačku spolujezdce. Poloha nohou a nekřečovité držení těla Petra S. na fotografii ale dokazuje, že na tomto místě nezemřel.

Rovněž je patrné, že po sobě zanechal spoustu stop, jak dokládají další fotografie, nicméně v taxíku, plném DNA "půlky Prahy", je pro policii obtížné vraha nějakým způsobem identifikovat, obzvlášť za předpokladu, že nebyl doposud trestaný. Tento fakt potvrdily i tři nezávislé psychologické profily vraha, které si nechal Blesk.cz vypracovat a ve společných bodech ho prezentoval v jeden - viz ZDE Profil taxivraha.

Dva poslední případy

U dvou posledních případů, které se udály v noci z 10. na 11. dubna se taxivrah evidentně rozhodl neriskovat, tak, jako v prvním případě. Těla dvou zastřelených taxikářů Michala P. (+56) a Daniela C. (+25) zanechal na opuštěné vedlejší komunikaci v Uhříněvsi. Jejich vozidla pak zaparkoval rovněž v centru Prahy, konkrétně v Salmovské ulici poblíž Karlova náměstí a opět v Lužické. Mezi oběma případy je ale více jak hodinu a půl dlouhá prodleva a auta, která policie pravděpodobně intenzivně zkoumá jsou s výjimkou poškozeného zámku dveří, respektive vymláceného bočního okna, beze stop. Což se o prvním případu nedá říci.

Zda je policie na stopě nevíme, nicméně se dá logicky vyvodit, že dospěla k podobným závěrům. Naši teorii, že taxivrah se vyvíjí, potvrdil i emeritní forenzní psycholog Cyril Svátek. "Dá se předpokládat, že s každou vraždou se agresor zdokonaluje. Neexistuje ale způsob, jak nezanechat žádnou stopu. Pachatel vždy nějakou indicii nechtěně zanechá. Navíc, podle mého názoru, tomuto člověku nezáleží moc na tom, jestli bude odhalen. On s tím počítá. Je spíš narcis, hraje si s vyšetřovateli a chce poutat mediální pozornost, což se mu daří a při odhalení dále dařit bude. Každopádně vejde do dějin české kriminalistiky," uvedl pro Blesk.cz Svátek.

madr1111 ( 5. května 2014 18:37 )

v něčem máš pravdu,ale myslím si,že taxikáře si vybral je to pro něj nejlehčí obět a ještě má auto k dispozici.Je pravda,že se asi vyhýbá kamerám,že musí vše znát

sabartnok ( 28. dubna 2014 21:46 )

všechno zamést nelze. kamery, zbrojáky, pokud zbraň neukrad, modlím se, aby se nečekalo na další zločin kvůli novým stopám, bože.

cherilyn ( 28. dubna 2014 13:55 )

Taxivraha si představuju nějak jako Jáchyma Béma. Jako někoho, kdo zatrpknul vůči společnosti (Bém kvůli té ruce) a zároveň nesnáší důchodce, taxikáře a jiné "socky". Paní v tramvaji (64 let) určitě taky zabil on, protože modus operandi je stejný, jen to policie tají v zájmu vyšetřování.

foxlova ( 28. dubna 2014 12:11 )

to mám, to máte pravdu ...hlavně, ať už se ten konec ukáže...i kdyby to byl obyčejný feťák nebo slušný pán...a nakonec byli ty úvahy o ničem...my si tady elssou rozumíme

foxlova ( 28. dubna 2014 11:49 )

Copak nejsou záznamy ze zastávek??? Možná toho se leknul a pak vymyslel ty taxikáře...s tou ulicí....a že tam nejsou kamery, od koho by to věděl...jedině od police nebo místních, která tam něco řešila...a že je tak drzý , že odvozí i auta...tak to vypadá, že to bude nějaký řidič s povoláním...a v autě si je jistý....a když to dává furt do stejného okolí...tak se tím živý a dělá mu potěšení jak policie běhá od bytu k bytu...takže furt mne vychází, že to bude nenápadný chlap , co si chodí nebo vozí rohlíky z té ulice....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání