Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Palestinského velvyslance zabil SEMTEX v knize: Měli by je vyhostit, říká expert

Autor: lvi - 
8. dubna 2014
12:57

Palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála při novoročním výbuchu na ambasádě v pražském Suchdole zabil semtex ukrytý v napodobenině knihy. Tak zní závěr policejních expertíz.

Pro oficiální potvrzení této informace prý policie čeká na výsledky tří znaleckých posudků. Podle bezpečnostního experta a bývalého náčelníka vojenské rozvědky Andora Šándora je nepochopitelné, proč s touto vyšetřovací verzí přišla policie až nyní, jestliže po ohledání místa činu musela být jasná. Navíc, jak bylo několikrát řečeno, na ambasádě bylo nalezeno množství útočných zbraní z minulých let, což je z diplomatického hlediska nepřípustné. „Buď policie otálela s verzemi, nebo se dohadovala s ministerstvem zahraničí o dalším postupu. Ten je ale krajně diskutabilní. Za podobný exces by na západě palestinské diplomaty vyhostili,“ uvedl Šándor pro Blesk.cz.

Expertízy potvrdily, že výbuch na 99,9 procenta způsobil semtex ze 70. let. Plastická trhavina prý byla skryta v knize, kterou velvyslanec při stěhování ambasády do Suchdola otevřel. Když s ní začal manipulovat, semtex explodoval a velvyslancovi způsobil zranění, kterým po převozu do nemocnice podlehl.

To nahrává Šándorově dřívější teorii, že Džamál velmi neopatrně manipuloval s tak citlivým materiálem. „Sice byl příznivcem a členem Fatahu, kteří měli školení v minulých desetiletých ohledně zacházení se zbraněmi a trhavinami, ale velvyslanec byl klasickým kariérním diplomatem a nemusel nutně zmíněným výcvikem projít,“ uvedl Šándor pro Blesk.cz.

Původní Palestinci zmizeli!

Podle Šándora navíc Palesticnci nedostatečně vysvětlili přítomnost zbraní na ambasádě a je s podivem, že české straně „to stačí“. Z palestinského prohlášení pro policii vyplývá, že zbraně byly darem od představitelů tehdejší ČSSR. Ani falešná kniha se semtexem, která velvyslance zabila, nebyla jediná. Do nového sídla ambasády byla přestěhována ještě jedna, řekl zdroj blízký vyšetřování.

Bez povšimnutí nezůstává ani fakt, že po smrti Džamála došlo k takřka kompletní obměně osazenstva palestinské ambasády v Praze, což stěžuje policii vyšetřování. Jinými slovy důležití svědci chybí a navíc je chrání diplomatická imunita.

realistann ( 8. dubna 2014 16:27 )

samozřejmě je jasné který teroristický režim vraždí palestince to všichni víme ,proto také viník nebude nikdy nalezen

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání