Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zpověď bývalého diplomata: Zbraně se tiše tolerují! Diplomatický skandál bude ještě hodně žhavý

Autor: František Prachař - 
5. ledna 2014
05:00

Smrt velvyslance státu Palestina Džamála M. Džamála pouhých pár desítek minut po výbuchu, který ji způsobil, označil policejní prezident Červíček za věc, která »nesouvisí s terorismem«. Hodně si pospíšil. Proč?

„Náš pan policejní prezident dá na svoji intuici,“ řekl Blesku kriminalista, obeznámený s vyšetřováním výbuchu. „Já jeho slova pokládám za předčasná.“

Zmatek

Tentýž policista tvrdí, že co bylo v terénu možné udělat, uděláno už bylo. „Stopy na místě činu jsme zajistili. Teď je řada na znaleckých posudcích, rozborech získaných vzorků a také na výslechy. Vyjadřovat se jakkoli k příčinám exploze je čirá spekulace a přispívá ke zmatku, který zpočátku byl i při ohledávání místa výbuchu.“

Zvláštní vyšetřovací tým tvoří čtyři zkušení kriminalisté. Jsou ve styku s kolegy z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který se do vyšetřování zapojil. „I to může leccos naznačovat,“ míní policista.

Minulost

Podle zdrojů, které Blesk oslovil a které si bez výjimky vyžádaly anonymitu, není pravděpodobné, že by trezor byl jištěn výbušninou. „Stejně tak je směšné, že by jako úkryt pro trhavinu sloužil, notabene při jeho stěhování,“ řekl bývalý československý diplomat, dlouhá léta pracující na Blízkém východě.

„Palestinci byli privilegováni. Dostávali od nás zbraně, humanitární pomoc, léčili se u nás i školili a vzdělávali. Platili dobře – saúdskými penězi. Po listopadu 1989 se jejich národně osvobozovací boj v očích nové politické reprezentace změnil v terorismus a podporu dostal Izrael,“ shrnul diplomat

Zbraně

Nalez samopalů a pistolí na velvyslanectví je vážným narušením vídeňských úmluv o diplomatické službě. Palestinci budou muset hodně vysvětlovat, nicméně – a to citovaný diplomat potvrdil – zbraně, i nehlášené hostitelskému státu, má každé velvyslanectví.

„Týká se to i našich dnešních spojenců, i Ruska, nebo třeba Číny a Izraele. Všichni to tiše tolerují pod podmínkou, že se nedostanou mimo areál ambasády,“ vysvětlil diplomat.

Podle jeho slov jsou zbraně uloženy v trezorech na důkladně zabezpečeném šifrovém oddělení, přístup k nim má jak šifrér, tak i bezpečnostní důstojník nebo rezident rozvědky, pracující pod diplomatickým krytím. „Ale Palestinci to zřejmě hodně přehnali,“ dodal.

Souvislosti

Analytik, angažovaný čas od času některými českými bezpečnostními složkami, má na vývoj vyhraněný názor. „Je třeba se ptát, komu výbuch a smrt velvyslance prospěly. Palestinci by museli být na hlavu padlí, kdyby své vnitřní rozepře řešili výbuchem a likvidací diplomata ze skupiny, která se názorově liší od jiné.“

Expert upozornil, že právě nyní na Blízkém východě vrcholí zprostředkovatelská mise ministra zahraničí USA Kerryho. Měla by obnovit izraelsko – palestinské rozhovory o mírovém urovnání jejich vztahů a vyřešit otázky, spojené zejména s okupovanými územími.

„Pokud by v této souvislosti byla jedna ze zúčastněných stran »usvědčena« z teroristických metod a popírání mezinárodního práva, druhé by to bylo samozřejmě k užitku,“ uzavřel pro Blesk svou úvahu bezpečnostní analytik.

Našlo se 70 zbraní

Během policejního vyšetřování se v prostorách sídla, do kterého se měla během ledna stěhovat palestinská ambasáda, našlo kolem sedmdesáti zbraní, na dalším z trezorů byly nalezeny pachové stopy výbušniny. Další zbraně by mohly být i v současném sídle ambasády v pražské Troji, jedná se ale o diplomatické území, kam policie nemá přístup, a případná razie by vyvolala mezinárodní skandál.

majojo ( 5. ledna 2014 20:19 )

Ale to neznamená, že se neporušuje vídeňská konvence, ať tam nebo jinde.

nofar ( 5. ledna 2014 18:14 )

Ale jdi, na to nemusis byt inzenyrem ekonomie.

nofar ( 5. ledna 2014 18:13 )

Jsem oboje.

johnbee ( 5. ledna 2014 17:26 )

Blábol, že ve 3 kufrech bylo 70 samopalů musel napsat blb, který viděl samopal akorát na obrázku nebo jakou dětskou hračku. Dnes byl blábol uveden na pravou míru. Zbraní bylo 12. Že se porušuje vídeňská konvence???? Chtěl bych vidět arzenál na americkém nebo ruském velvyslanectví. Tam nebudou jen samopaly a pistola.

marie60 ( 5. ledna 2014 15:55 )

http://www.novinky.cz/domaci/323602-zbrani-na-palestinske-ambasade-nebylo-sedmdesat-ale-jen-dvanact. html

Zobrazit celou diskusi