Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bývalý náčelník generálního štábu Šedivý: Pohádka o výbuchu trezoru je blbost!

Autor: ČTK, oj - 
4. ledna 2014
14:07

Palestinci s námi hrají divadlo. Na ambasádě měli překladiště zbraní. Možná tu mluvíme o dobře organizované distribuční síti zbraní a výbušnin pod diplomatickým krytím. Takhle ostře se vyjádřil bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý k palestinské verzi k výbuchu na jejich ambasádě v Praze, při kterém zahynul velvyslanec Džamál Muhammad Džamál.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz  řekl, že nemluví o terorismu, ale o shromažďování a rozmisťování vojenského materiálu, který by případně mohl být použit v akci. "To je ta nejhorší varianta mých obav a úvah," poznamenal Šedivý, který v současné době mimo jiné působí jako vedoucí oddělení bezpečnostních studií vysoké školy CEVRO Institu.

Podle dostupných informací se v objektu budoucí palestinské ambasády v Praze - Suchdole našlo údajně sedm desítek střelných zbraní, které neprošly českou evidencí. Palestinská strana jejich výskyt nevysvětila. "Děsí mě to. Jde nejen o flagrantní porušení diplomatických norem a zvyklostí, ale i bezpečnostních zásad v uchovávání takového arzenálu - odtud i tragická smrt velvyslance Džamála Muhammada Džamála," uvedl jednašedesátiletý Šedivý.

Obává se, že Praha nebyla jediná, podobný arzenál zbraní se může skrývat i na dalších palestinských velvyslanectvích v Evropě či zámoří. "Podle mě je to dokonce velmi pravděpodobné. Zcela náhodný výbuch možná odhalil něco neskutečného... možná až monstrózního," řekl.

Palestinci podle něj zatím při vyšetřování hrají divadlo. Případné vysvětlení, že zbraně měly sloužit k obraně velvyslanectví, podle něj neobstojí. Palestince totiž v České republice nikdo neohrožoval.

Nález zbraní na budoucí palestinské ambasádě je mnohem složitější, než prezentují oficiální místa. Nevěří ani verzi o výbuchu trezoru. "Ani v nejmenším! Tak to je, s prominutím, blbost. Vyplývá to ostatně i ze slov velvyslancovy pozůstalé dcery. Byť si na rozdíl od ní nemyslím, že šlo o atentát na jejího otce. Podle mne zahynul proto, že neodborně zacházel s výbušninou," dodal Šedivý s tím, že ambasador pravděpodobně nerespektoval bezpečnostní zásady při manipulaci s výbušninou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

andorea ( 5. ledna 2014 09:45 )

turan:

namoroman ( 5. ledna 2014 01:44 )

turan ( 5. ledna 2014 01:08 )

No a tá Izraelská firma nanosila zbrane a výbušniny do Palestínskej "mierovej" ambasády!

evita5555 ( 5. ledna 2014 00:46 )

Máte kandidátky, tie dve dievčatá a aj nejakých slovákov - horolezcov. Nestačí?

hofihofi ( 4. ledna 2014 22:17 )

Jedna mesita je v Praze 7, Delnicka z byvale Kovosluzby a velika.

Zobrazit celou diskusi