Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kriminalisté vyřešili 20 let starou vraždu: Karate proti kulkám nepomohlo

Autor: vr, geok - 
15. listopadu 2013
05:00

Čtyři vrazi (48 až 53) unikali 20 let spravedlnosti za vraždu Jiřího Vrby (†32) v Michli. Policejní tým Tempus letos případ znovu otevřel a vyřešil měsíc před promlčením! Rodina Jiřího to ale neocení, sousedka Jiřina Procházková tvrdí: „Všichni jsou mrtví!“ Zničila je bolestná ztráta?

Vrbovi byli normální rodina, maminku Hanu znali jako šikovnou kadeřnici všichni sousedé. Synové Jiří (†32) a Jan se ale zapletli do podivných struktur v podsvětí, vymáhali prý dluhy. „Jirka měl drahý mercedes, zatímco tu všichni jezdili žigulíkem,“ vzpomínala Jiřina Procházková ze sousedství.

Nepoznala, že je mrtvý

Svalnatý Jiří se podsvětí nebál. Nenosil s sebou ani zbraň, měl totiž černý pásek karate! Osudného dne mu ale před kulkami nepomohl. „On se hrabal v autech. Když jsem ho tam viděla válet, nenapadlo mě v první chvíli, že je mrtvý,“ řekla paní Jiřina, která mrtvolu našla. „Ani dnes nevíme, kdo by ho mohl zabít,“ pátrala v paměti.

Rodinná tragédie

Na Vrbovy ztráta syna těžce dolehla. „Rozvedli se a odstěhovali, maminka se nervově zhroutila. A druhý syn dopadl podobně, údajně ho někde v Hostivaři zabili,“ vylíčila sousedka tragický osud rodiny. O samotě, sklíčení a s minimem peněz Vrbovi umřeli přirozenou smrtí. „Manželka Jiřího zmizela neznámo kam, jak rychle mohla,“ dodala svědkyně.

Šéf týmu Tempus: Vražda by byla za měsíc promlčená!

Speciální policejní tým Tempus zřízený Policejním prezidiem řeší staré případy, jejichž pachatelé by jinak unikli spravedlnosti. Na otázky Blesku odpovídal šéf týmu plukovník Milan Jindrák. Jak se vám podařilo po dvaceti letech vrahy usvědčit?
„Na základě informací, které byly zjištěny a které vedly vyšetřovatele, respektive státního zástupce, k jejich obvinění.“
Jaký byl motiv vraždy?
„Všichni muži jsou občany České republiky ve věku 48 až 53 let, kteří mají za sebou trestní minulost. Mělo jít o vyřizování účtů a mstu. Motiv je předmětem dalšího vyšetřování.“
Hrozilo promlčení?
„Případ byl měsíc před promlčením…“
Proč nebylo možné pachatele usvědčit už v roce 1993?
„V té době Policie ČR nedisponovala takovými informacemi, které by vedly k tomu, aby byla obviněna konkrétní osoba či osoby.“
Jakými dalšími případy se nyní bude váš tým zabývat?
„V současné době má tým rozpracováno několik dalších případů. O podrobnostech nemůžeme v tuto chvíli z taktických důvodů hovořit.“

Policejní tým Tempus

Vznikl letos v březnu na Policejním prezidiu. Sešli se v něm dlouholetí kriminální detektivové, kteří otevírají staré případy a snaží se nacházet nové stopy. Údajně mají rozpracované ještě další tři případy.

henes ( 15. listopadu 2013 08:28 )

bjuno: Tvoje starosti bych chtěl mít,blbe.čku....

bjuno ( 15. listopadu 2013 08:17 )

Na Vrbovi ztráta syna těžce dolehla........ Tak to psal asi "novinář" romského etnika, nebo "neprošel" do 5-té třídy ZŠ....... Milý "PLESKU" není těch problémů s gramatikou poslední dobou nějak moc? To tam nemáte "korektora/ku" kteří mají alespoň úspěšně vychozenou ZŠ ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání