Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vrah Táni (†17) byl odhalen po 42 letech! Jeho totožnost kryla Veřejná bezpečnost

Autor: shp - 
29. prosince 2013
05:01

Byla mladá, krásná, chytrá a sečtělá. 26. listopadu 1971 však život Taťjány Máčikové (†17) vyhasnul. V nemocnici podlehla vážným střelným zraněním. Její rodiče, kteří již zesnuli, se nikdy nedozvěděli, kdo Táňu zabil. Jeho identitu kryla SNB. Odhalit se ji podařilo až historikovi Prokopu Tomkovi, napsal Reflex.

Osudný den se vydala Táňa se svou kamarádkou Lenkou do Laterny magiky. Na rohu pražské ulice Skořepka je ale začal pronásledovat neznámý mladík. Měl na sobě světle šedou bundu, hnědé kalhoty, brýle a podivně se tvářil.

„Mlčky je sledoval. Lenka s Táňou přidaly do kroku, on však zrychlil také. Když byly v Liliové ulici, Lenka zahlédla, že ten muž drží v ruce zbraň, Rozběhla se směrem k restauraci a zakřičela na Táňu: Utíkej! Utíkej! Jenže Táňa se zastavila a otočila. V ten okamžik po ní začal střílet,“ popsala děsivou událost Milada Šoulová, matka Lenky.

Táňu zasáhl celkem osmkrát do oblasti břicha. Dívku převezli do nemocnice, kde však krátce před půlnocí zemřela. Vrah vypálil po ní, Lence, kterou zasáhl do ruky, náhodném chodci Zdeňkovi Ambroži a Jiřím Kouklíkovi. Toho pachatel trefil šestkrát, takže po odchodu z nemocnice šel rovnou do invalidního důchodu.

Táňa cestou do nemocnice naříkala

„Posadili mě do sanitky. Po dívce, jež tam ležela, jsem se nedíval, ale záchranáři říkali, že byla moc krásná. Nebyla v bezvědomí, cestou naříkala,“ vzpomínal Kouklík. On i rodiče obou děvčat se snažili zjistit, kdo střílel, ale vždy narazili a bylo jim řečeno, že je lepší do toho nestrkat nos.

Identitu vraha totiž kryla samotná komunistická SNB. Vyšetřovací spis zfalšovala a dokonce do něj umístila falešné zbraně. Veřejnost byla varována před nebezpečným pachatelem a SNB vydala jeho popis. Vrah byl přitom již dávno mrtvý. Zastřelil se sám, když ho do úzkých zahnal příslušník Veřejné bezpečnosti.

50. číslo Reflexu je již v prodeji! 50. číslo Reflexu je již v prodeji! | Blesk

Muž, který zavraždil Táňu, zmrzačil Lenku a Jiřího, se jmenoval Alexandr Ivanovič Čalij. Šlo o sovětského vojáka, jehož identitu musel komunistický režim za každou cenu ututlat.  Sám vrah mu pomohl tím, že byl v civilu a nepromluvil. Jeho identitu se podařilo odhalit až historikovi Prokopu Tomkovi, který našel po 42 letech od vraždy torzo spisu v Archivu bezpečnostních složek.

prasulka ( 8. října 2014 23:36 )

prasulka ( 8. října 2014 23:36 )

barboran ( 1. ledna 2014 02:20 )

Pan Havel nebyl až moc tolerantní. Byla až moc dohodnutej a až moc pravdomluvnej: Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte. Václav Havel, 1989 Jo to je realita.

barboran ( 1. ledna 2014 02:14 )

Jaké byly důvody, znali se. Celé je to divné.

buban ( 30. prosince 2013 20:07 )

Tak původní časový údaj-24 let pleskoni opravili na 42 let, ovšem bláboly v článku obsažené ponechali. Jak typické pro tyto "žurnalisty".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání