Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Byla to vražda, říká matka oběti pirátů silnic

Autor: Richard Veselý, mivrk - 
25. května 2011
05:00

Obrovský smutek, zoufalství a vztek. To jsou pocity, které nyní prožívají rodiče Daniela Ryčla (†25), který zemřel v sobotu při dopravní nehodě u Slaného na Kladensku. „Byla to vražda,“ pláče Danova nevlastní máma Hana Ryčlová (40). Ona i otec Leon (44) doufají, že se silniční piráti, kteří nehodu způsobili, dočkají co nejpřísnějšího trestu.

Otec Leon i nevlastní máma Hana jsou z tragédie otřeseni. Ze začátku odmítali uvěřit, že mrtvý řidič, o kterém se dozvěděli, je skutečně jejich syn. „Pořád jsme doufali, že to není pravda,“ je stále otřesený táta Leon.

Ještě hůř než on přijala tragickou zprávu Danova vlastní máma Jiřina (43). „Když se dozvěděla o Danově smrti, zhroutila se a museli jsme ji odvézt do nemocnice. Tam dostala injekce na uklidnění a pak ji ještě ošetřili na psychiatrii. Stále je na práškách. Bojíme se, aby si něco neudělala, u psychiatra říkala, že už nemá proč žít. Dan byl naše jediné společné dítě,“ líčí Leon.

Nedali mu šanci, myslí si Danův otec

Osudný sobotní večer byl Daniel se svou přítelkyní Mirkou na cestě domů. „Od pěti byla v práci a měla mít noční, pak ale volala synovi, že je jí špatně, aby pro ni přijel,“ vzpomíná Danielův táta. Právě, když ji vezl domů, stala se osudná nehoda...

Na silnici u Slaného závodily dva tuningově upravené sportovní vozy. Bílý Nissan GTR s ruským podnikatelem Igorem B. za volantem prý náhle vjel do protisměru, aby předjel červený nissan zastupitele za Prahu 7 Tomáše Vavřince. Daniel, který řídil Renault Twingo, strhl prudce volant a sjel do stráně. Těžkým zraněním podlehl při cestě do nemocnice, přítelkyně Mirka stále bojuje o život.

„Jsem přesvědčený, že to byl jen mžik, když je spatřil před sebou. Nedali mu šanci. Kdyby došlo k čelnímu střetu, mohlo těch životů vyhasnout víc. Dan takhle možná Mirku zachránil,“ myslí si táta.

Místo nového začátku smrt

Děsivá tragédie přišla právě v době, kdy Daniel začínal nový život. Loni v červnu se vrátil po třech letech z vězení, kde seděl za krádeže. Nyní měl novou práci, novou lásku, celý život před sebou... „S Mirkou spolu byli tři měsíce, našli si i společné bydlení, Dan sehnal práci jako zámečník. Plánovali společnou budoucnost,“ říká otec.

Kromě rodičů bude Daniel chybět i svým třem nevlastním sourozencům, Jakubovi (12) a dvojčatům Dominikovi (5) a Natálce (5), které má Danův otec s novou manželkou. Po propuštění z vězení s nimi Dan půl roku bydlel a byli si velice blízcí. „Jakub se po zprávě o Danově smrti sesypal, měl dokonce zimnici. Dvojčatům jsme se tu strašnou zprávu zatím vůbec neodvážili říct,“ popsal Leon.

Danielův otec nyní doufá, že viníci neuniknou trestu. „Ať dostanou šest let nebo padesát, klukovi to život nevrátí. Ale už nikdy by jim nemělo být dovoleno sednout za volant,“ řekl. Podobná auta jsou podle něj nebezpečná a na normální silnici vůbec nepatří. „Viníci tragédie by si zasloužili trest, který by jim podobným ukázal, že všechno si přece jen dovolit nemohou. A to bez ohledu na to, kolik peněz mají,“ dodal Danielův otec.

azorek ( 26. května 2011 13:41 )

...je jasné už teď.Soudy pod křídly modrých ptáků neodsoudí ani jednoho z viníků,protože jeden je bývalý sovětský okupant a druhý mafián z ODS.Takže verdikt bude znít:Zemřelý řidič je vinen v plném rozsahu-jel nepřiměřenou rychlostí,neměl rozsvícená světla,telefonoval za jízdy,nebyl připoutaný a vůbec byl ve špatnou chvíli na špatném místě. Ve spravedlivém státě by museli oba řidiči nissanů sešrotovat svoje auta do úhledných krychliček a ty následně nechat na vl náklady ekolog.zlikvidovat minimálně za neposkytnutí pomoci.

capitan_jorge ( 26. května 2011 11:12 )

Reaguješ hystericky a vytváříš si vlastní příběh, přestože dosud nebylo publikováno, jak se to vlastně stalo. Vnucuješ svůj názor, na který máš právo, ale moc s ním neomamuj, není objektivní. Terén vpravo od silnice by se měl nechat projet táhlým obloukem. Když se za to vezme, tak jdeš přes střechu. Když to znáš, jde to snáž. A volů na silnici je neúrekom, takže musíš být ve střehu neustále.

capitan_jorge ( 26. května 2011 10:39 )

Závodiště z silnic a dálnic si většinou nedělají zbohatlíci, ale dvacetiletí kluci se starými, silnými a lacinými vozy. Nemají žádné zkušenosti, ani pud sebezáchovy a strašně riskují. Toto je skutečná hrozba našich silnic.

honza51 ( 26. května 2011 06:43 )

Aby se to vyšetřilo a spravedlivě, ale né podle "konta v bance" to jsem tady už psal. A psal jsem i to, že to nepřipoutání bylo taky chybou, ale v porovnání s tím co udělali ti magoři to je prkotina. Kdyby to byla obyčejná havárka, tak bych ani nereagoval, ale šokuje mě jak tady někteří přecházejí a banalizují zakladní fakt a to, že TI DVA UŽ NEBYLI NA ZÁVODECH A TAK SE PODLE TOH MĚLI CHOVAT . Silnice jsou pro všechny a ne jenom pro takové tupce, co jim nestačí vybouřit se na závodní dráze. Proto doufám, že budou potrestáni podle "zásluhy" . Přece není možné, aby za jejich "neukojené ego" trpěli a umírali jiní lidé. A tito dva to evidentně způsobili a ješte se hloupě vymlouvájí.

honza51 ( 26. května 2011 06:34 )

Já ti nic nepodsouvám, ale hlavně, že tomu rozumíš ty . Tobě je jedno, že ti dva se chovali na silnici jako hovada , ale tvůj hlavní argument je že "...že se řidič Twinga nevěnoval řízení a nebyl připoután...". Nedej se vysmát. Takže on měl předpokládat, že tam pojedou dva magoři a měl předpokládat, že jim musí asi uhnout. Nejsi trošku mimo mísu? Jasně, že jeho nepřipoutání je taky chybou, která ho stála život. (Nevím jestli ta jeho holka byla připoutána, ale jestli ano, tak jak vidíš není na tom o nic líp), ale hlavně, že tvůj postoj je, že stačilo zajít na kraj. Soudíš tak podle nákresů, ale né podle skutečnosti, kterou ti už nikdo nikdy neukáže. A tak se klidně stane, že ti dva dostanou nějakou podmínku (anebo konkrétně jenom ten jeden) a budou moci ohrožovat i jiné. Tak se modli, aby se ti nestalo, že se jim připleteš do cesty, pak budeš moci "správně" zareagovat a uhneš silnějším vozům a doufám, že jim ještě zamáváš na rozloučenou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání