Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Charouzova cessna se zřítila po zákazané akrobacii

Autor: ČTK, oj - 
2. března 2010
07:28

Letoun Cessna Citation 550, který společnosti Time Air pronajímal podnikatel Antonín Charouz a který se v polovině února zřítil v Německu kousek za českou hranicí, provedl krátce před pádem nepovolený akrobatický manévr.

Polde Spolkového úřadu pro vyšetřování leteckých nehod (BFU), který havárii zkoumá, nebyl letoun k takovému manévru ani konstruován. Zda byla tato akrobacie příčinou neštěstí, úřad neuvádí.

Při manévru, který podle německých vyšetřovatelů letadlo provedlo, se stroj ve vzduchu otočí o 360 stupňů okolo své podélné osy. BFU doporučil českému Úřadu pro civilní letectví nařídit kontrolu letounů poškozené společnosti a zlepšit kulturu dodržování bezpečnosti leteckého provozu.

Zahynuli dva lidé

Havarované letadlo mířilo 14. února z Prahy do Švédska. Krátce po vlétnutí do německého vzdušného prostoru zmizelo z radarů a jeho trosky pak byly objeveny v těžko přístupném terénu v pískovcových skalách v Saském Švýcarsku pár kilometrů od Hřenska. Při pádu zahynuli Češka a Slovák, kteří byli na jeho palubě.

Cessnu provozovala společnost Time Air. Té ho pronajal majitel letadla, známý podnikatel Antonín Charouz, který na palubě ale nebyl.

kukuku ( 2. března 2010 08:32 )

Za posledních pár dnů tu bylo hafo článků na téma "jak jsme my Slováci pozoruhodní". Že by ta havárie způsobená slovenským pilotem také vyplynula ze snahy předvést světu (nebo aspoň Češce na palubě) něco mimořádného ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání