Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Letadlo ČSA mimořádně přistálo kvůli dočerpání paliva

Letadlo ČSA na trase z Kuby ve čtvrtek mimořádně přistálo v Benátkách, kde dočerpalo palivo.
Letadlo ČSA na trase z Kuby ve čtvrtek mimořádně přistálo v Benátkách, kde dočerpalo palivo.  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: ČTK, pal - 
26. února 2010
21:10

Letadlo ČSA na trase z Kuby ve čtvrtek mimořádně přistálo v Benátkách, kde dočerpalo palivo. Na vině byla podle aerolinek stávka letových dispečerů ve Francii.

Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Podle ČSA šlo o běžný manévr.

"V souvislosti se stávkou leteckých dispečerů ve Francii nařídila v průběhu včerejšího letu z Karibiku oceánská služba řízení letového provozu posádce letounu Českých aerolinií změnit trasu letu," uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková. "To si logicky vyžádalo větší spotřebu paliva, které se posádka zcela v souladu s předpisy a postupy určenými pro takové situace rozhodla dočerpat v Benátkách," dodala mluvčí, podle níž šlo o standardní technické mezipřistání. Obdobné nařízení změnit trasu podle Hejskové obdržely i letouny dalších společností.

Cestující se loučili s rodinami?!

"Klesali z letové hladiny s vypnutými motory až na místo přistání na letišti v Benátkách, které bylo vlastně pro mlhu úplně zavřené, motory nahodili až těsně před přistáním," sdělil čtenář, který Aktuálně.cz na potíže letu z Kuby upozornil. Několika lidem podle něj bylo během přistání nevolno, někteří se prý mobilem loučili s rodinami.

To však pro server jiný pasažér popřel. "O přistání v Benátkách pro dotankování paliva byli cestující informováni. V letadle se kvůli tomu nic nedělo, nebyl důvod, pouze byli cestující naštvaní na další opoždění letu. Po přistání dovolil kapitán letadla zapnout mobily a informovat doma příbuzné o zpoždění, zašel mezi cestující a řekl důvody nutnosti dotankovat. Klidnější a čistší přistání než v mlze v Benátkách jsem již dlouho nezažil," uvedl.

ČSA: Rozhodně nešlo o nouzové přistání

"K žádnému vypínání motorů nedošlo," uvedla pro server Novinky Hejsková s odvoláním na informace od kapitána letu. Vypnutí motorů je nouzový postup, kterým by se posádka připravila o základní zdroj energie. Při vypnutých motorech přestane fungovat hydraulika, přetlakování kabiny i klimatizace. "Rozhodně nešlo o nouzové přistání, piloti si tankování předem naplánovali," dodala Hejsková.

Mluvčí ČTK sdělila, že ČSA zvažují právní kroky vůči původci falešné informace. "Ta zásadním způsobem dezinterpretuje situaci, kdy se posádka letadla Českých aerolinií rozhodla preventivně dočerpat palivo v Benátkách poté, co v souvislosti se stávkou letový dispečerů ve Francii musela upravit směr svého letu," uvedla Hejsková.

Francouzští letoví dispečeři pokračují ve stávce čtvrtým dnem. Práci dnes přerušili rovněž někteří piloti francouzské letecké společnosti Air France, kteří tak protestují proti snižování nákladů. Leteckou dopravu v Evropě v tomto týdnu narušila i stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa, její spoje se po pondělním přerušení protestu dnes vrátily k běžnému provozu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vvveru ( 27. února 2010 17:14 )

jsem jednou z cestujících letadla,ta afektovaná paní která letěla z kuby a potřebovala se na někom vyventilovat,protože měla na dovolené špatné počasí měla jet holt z benátek gondolou!!!!!!!!!klidnější let jsem dlouho nezažila a posádce patří dík za vyřešení této situace,seděla jsem na sedadle 9A tedy přímo na motoru a žádné vypnutí jsem nezaznamenala,rovněž ani žádné reakce pasažérů,ohledně loučení se s příbuznými,takovej blaf jsem dlouho neslyšela,talefony jsme mohli pustit až po přistání v benátkách a ještě mimochodem letadlo tankovalo palivo ještě v kolumbijském San Andrés,kde jsme nastupovali.s pozdravem

Slavek ( 26. února 2010 21:52 )

pravdepodobne neznaly cestuji z dovolenkoveho letu (typicky tleskac po pristani) nabyl dojmu, ze letadlo pri klesani plachti, jelikoz vykon motoru je v ten moment opravdu minimalni. Takhle pak vznikaj famy. To mi pripomina zazitek, kdyz me spolucestujici na charteru z egypta neustale okrikoval at vypnu ten mobil a nedokazal pochopit, ze je to PDA a ze si jen tak ctu knizku a ze je to nebezpecne asi tak jako jeho defibrilator, kterej v tom okamziku musel strilet do srdce 10cm blesky aby ho zkorigoval

Zobrazit celou diskusi