Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

České létající taxi pro sexbomby i dalajlamu!

Autor: Jana Chmelíková - 
21. února 2010
05:00

Stejně jako existují linkové autobusy a vedle nich se prohánějí luxusní auta, tak i ve vzduchu najdete velké rozdíly. A nejedná se jen o soukromá letadla: Luxus na počkání si můžete dopřát i na objednávku.

Nedělní Blesk se vypravil podívat, jakým letadlem létají nejen bohatí podnikatelé, ale i hvězdy jako Pamela Anderson, Mark Knopfler nebo dalajlama.

Třeba i nad Atlantikem si můžete dopřát cigaretu a luxusní šampaňské můžete upíjet při surfování na internetu. Problém není ani telefonování z mobilu nebo palubního telefonu.

Pokud něco zapomenete v kufru, který je v zavazadlovém prostoru, letuška vám ho během letu ochotně přinese. V bussiness jetu, jak se těmto letadlům říká, je možné takřka všechno.

Vše pro dalajlamu

Embraer Legacy je ze tří letadel, které soukromá společnost Grossmann Jet Service vlastní, největší. Vejde se do něj třináct pasažérů plus posádka a personál. Měkké kožené sedačky, které jdou libovolně naklápět i natáčet do uliček, ochotné a usměvavé letušky, které jsou kdykoliv v okamžiku k dispozici.

I jídlo, které vám bude během letu podáváno, si objednáte napřed sami, ať už by to mělo být cokoliv. „Dalajlama miluje meruňkovou marmeládu a při jedné z cest jsem mu proto ke snídani přinesla vlastní domácí.

Byl moc spokojený,“ směje se majitelka společnosti Dagmar Grossmann. „Ale taky jsem zažila, když si jeden klient během mezipřistání v Pákistánu poručil pět kilo cibule a pět kilo melounů na salát,“ směje se.

Dalajlama ochotně zapózoval i s pilotem, Antónií Tomkovou (vlevo) a majitelkou Dagmar Grossman Dalajlama ochotně zapózoval i s pilotem, Antónií Tomkovou (vlevo) a majitelkou Dagmar Grossman | Dana Kolářová, archiv Grossmann Jet Service a Reuters

Také z nápojového lístku je možné vybrat v podstatě z čehokoliv. Vždy je k dispozici džus z čerstvě vymačkaných pomerančů a dalších druhů ovoce, stejně jako značkové šampaňské a další alkoholické i nealko nápoje včetně míchaných koktejlů.

Zatímco v hromadné letecké dopravě rádi vidí vysoké letušky, tady je výška spíš na škodu: Strop tohoto letadla je vysoký jen něco přes 170 centimetrů! I přesto ho má ze všech bussiness jetů nejvyšší a klienti si pochvalují, že to je jediné z malých letadel, ve kterém se mohou postavit.

Letušky vždy musí mít praxi a musí mluvit perfektní angličtinou. Pak musí umět ještě alespoň základní fráze v dalších světových jazycích, hlavně ruštině a francouzštině.

Přistavení do dvou hodin
Společnost garantuje přistavení letadla do dvou hodin kdekoliv na světě, rekord od objednání do připravení letadla k letu mají dokonce ještě nižší, hodinu a čtyřicet minut.

Nejžádanější jsou evropské destinace Ženeva, Moskva a Londýn. Ačkoliv se jedná o českou společnost, jen 15 procent jejích zákazníků tvoří Češi. U nás ještě není privátní letecká doprava tak rozšířená jako v jiných zemích. I tady se to ale prý začíná lepšit.

Cena za luxusní let se kalkuluje pro každého zákazníka zvlášť a ti pravidelní se mohou dočkat i nějaké slevy.

S privátním letadlem ale zákazník odletí v tolik, v kolik bude chtít, a pokud se někde zdrží, letadlo na něj počká i několik hodin – přesně podle jeho potřeb. „Například cesta z Prahy do Ženevy a zpátky v našich malých letadlech vyjde takřka nastejno jako bussines class v klasické letecké dopravě,“ říká jedna z ředitelek společnosti Antónia Tomková.

„V letadle Citation Mustang, kam se vejdou čtyři pasažéři, vyjde na 88 tisíc korun, zpáteční let z Prahy do Paříže ve stejném letadle vyjde na 140 tisíc,“ dodává.

jarypadlo ( 21. února 2010 11:52 )

-lítat by měli s výfukem divnitř a ne se předvádět na co mají pouze prachy.Morálka chybí i jiným.A díky že jsem žil v čistším a lepším světěA další generace si pěkně zadejchaj v tom sajrajtu!

smrk ( 21. února 2010 11:20 )

chudí chodí. Tak to prostě má být - přeci nechceme aby cca10 % elity národa se dělilo o svůj majetek s lůzou. Lidi kde žijete, oni si to povětšinou za posledních 20 let poctivě nakradli a vy jim to budete závidět ??? Že se vy lůzo nestydíte, podívejte jak se chudáci dřeli na párty na Slovensku, jak se jejich dámy ( lépe oblečené š.t.ě.t.k.y.) paktují v nějakém spolku kterému říkají charita. prostě když je "lůza" blbá, tak se jim bohatí smějí - tak jen tak dál národe, nezáviďte a makejte, třeba si taky nakradete a budete jednou bohatí.......

pensilvania ( 21. února 2010 09:55 )

co je na tom spatneho byt bohaty?Z tvych vet je citit zavist,tolik bezna pro nas cechy...

bosomfriend ( 21. února 2010 09:44 )

Už dlouho je to známo. A pan Dalajma také není chudý. Jeho usměv samozřejmě neprozradí, že vlastní jeho sekta na 500 hotelů ve světě. Jen dál podporujte tyhle vyvolené z vyvolených.

Zobrazit celou diskusi