K první loupeži došlo v úterý 12. srpna v jedné z restaurací na Praze 1. Servírka pracující v tomto podniku se rozhodla, že skončí svůj pracovní poměr dosti kuriózně, a to v půlce směny. Proto když za ní kolem páté hodiny odpolední přijel její manžel, odešla z „placu“ i s kasírtaškou. Toho si však všiml denní manažer a za ženou vyběhl ven, tam si všiml, že sedí ve voze společně se svým mužem a přepočítávají hotovost. Pracovnici tedy vyzval, ať se okamžitě vrátí do provozovny, odevzdá tržbu a počká na podepsanou výpověď. Žena se tedy vrátila dovnitř, předala nadřízenému peněženku, a ve chvíli, kdy počítal tržbu, k němu zezadu přistoupil ženin manžel a udeřil provozního do hlavy. Mezi muži se strhla šarvátka, která vygradovala mnohačetnými zraněními provozního. Poté oba útočníci, muž i žena, utekli z restaurace i s kasírtaškou.

Kriminalistům prvního policejního obvodu se pak během několika málo dní podařilo shromáždit potřebný důkazní materiál a 19. srpna jim státní zástupce vydal předběžný souhlas se zadržením manželského páru. Kriminalisté pak ještě týž den oba pachatele zadrželi. V současné chvíli jsou obviněni ze spáchání trestného činu loupeže ve spolupachatelství, za což jim v případě odsouzení hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.

K druhému loupežnému přepadení došlo v úterý 19. srpna krátce před čtrnáctou hodinou v pražských Holešovicích. Devětadvacetiletá žena seděla spolu se svým známým v jednom z podniků v ulici Jankovcova. Poté, co se najedli a napili, žena zaplatila útratu a odešla. Při placení však z kapsy vyndala větší množství peněz, čehož si její kamarád všiml. Krátce po odchodu z restaurace, ucítila úder zezadu do hlavy, což mělo za následek její pád na zem. Ihned poté ji muž, ve kterém poznala svého známého, začal prohledávat kapsy, kde měla uloženou hotovost.

Po pár vteřinách se peněz zmocnil a z místa přepadení utekl. Na místo proto okamžitě vyjely všechny dostupné hlídky z okolí i kriminalisté prvního policejního obvodu. Přepadená žena slovenské národnosti jim pak sdělila důležité informace k osobě pachatele.

Kriminalisté pak neváhali a okamžitě se pustili do pátrání po násilníkovi. Díky jejich usilovné práci, se jim podařilo čtyřiačtyřicetiletého muže se Slovenska zadržet ještě týž den ve večerních hodinách a to doslova „za pět minut dvanáct“! Pachatel totiž právě nastupoval do autobusu, který mířil na Slovensko. I tento cizinec je obviněn ze spáchání trestného činu loupeže, za který mu hrozí až desetileté vězení.

por. Mgr. Hana Jeřábková, Dis. tisková mluvčí PČR