Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Křeček nesnáší horko! 12 tipů, jak v létě mazlíčka ochladíte

  • Autor: Eva Dudíková - 
    26. 5. 2016
    08:00

    Brzy začne léto a s ním spojené vysoké letní teploty, které mohou být pro křečka velmi nebezpečné. Křečci snáší horko kvůli své husté srsti velmi špatně. Optimální teplota pro křečka se pohybuje okolo 21-22°C. Teploty nad 25°C nebo přímé slunce mohou křečkovi způsobit úžeh nebo úpal. U křečků má přehřátí velmi rychlý průběh a končí rychlou smrtí. Nebezpečné je zejména cestování v těchto vysokých teplotách. Přepravka se rychle promění ve skleník a křeček může zemřít do pouhých 5 minut. 

    Úpal se u křečků projevuje rychlým, mělkým dýcháním, apatií, bezvládností, bezvědomím, slabostí, slintáním a třesem v nohách. Smrt bývá velmi rychlá. Pokud zjistíte u křečka některý z příznaků, ihned ho ochlaďte, například rozprašovačem se studenou vodou nebo zabalením do mokrého ručníku, přemístěte ho do chladné místnosti a dejte mu napít studené vody. Pokud se vám křečka podaří zachránit, většinou se rychle vzpamatuje. Nabídněte mu dostatek šťavnaté zeleniny (rajče, okurek, meloun) a vody.

  • 1.Ovocné ochlazení

    Čerstvá vodnatá zelenina a ovoce – dejte křečkovi k dispozici dostatek vodnaté chladné zeleniny z lednice, například okurku, meloun, salát, rajče nebo mrkev, může být také nektarinka, jablko, hruška, jahoda.

    Sledujte Křečkovi živě na Blesk.cz/Kreckovi

  • 2.Sklep jako skrýš před horkem

    Přemístění ubikace – umístěte ubikaci do chladnějšího pokoje, do pokoje s klimatizací nebo do sklepa, kde je příjemná teplota. Nikdy nenechávejte křečka v místnosti vystaveného vysokým teplotám!

    Video Drahuška Křečková rychloběžkyně. Takhle metelí v kolotoči - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 3.Chladná voda pomáhá

    Čerstvá chladná voda – naplňte napáječku křečka čerstvou příjemně chladnou vodou a dle potřeby ji můžete několikrát za den vyměnit.

  • 4.Cihla z lednice

    Chladný kámen, cihla, dlaždice nebo sklenice – umístěte do ubikace kámen, dlaždici, cihlu nebo sklenici či hrníček. Můžete tyto věci dát ještě předtím na chvíli do lednice, aby měly příjemnou chladnou teplotu a křeček se o ně mohl ochladit.

    Video  Červíky, prosím! Larvy potemníka chutnají i Křečkovým.  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 5.Vychlazený ručník - křečkova klimatizace

    Mokrý ručník – namočte ručník do studené vody, vyždímejte a přehoďte ho přes klec křečka. Pokud vlastníte plastový box nebo akvárium, můžete opřít okolo stěn pytlík s ledem.

    Sledujte Křečkovi živě na Blesk.cz/Kreckovi

    Video  Křečkovi dostali chlebový palác: Takhle si ho užívali.  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 6.Vychlaďte celý domeček

    Studený keramický domeček – pokud vlastníte keramický domeček pro křečka, dejte ho na 10 minut igelitového pytlíku a umístěte do lednice nebo mrazáku. Poté vraťte do ubikace. Křeček se tak ochladí. Opakujte v případě potřeby.

    Fotogalerie Velká fotogalerie: Podívejte se, jak žijí Křečkovi! 44 fotografií

  • 7.Studený písek

    Studený koupací písek – umístěte písek na koupání pro křečky do sáčku a dejte ho na 15 minut do lednice. Vraťte do ubikace křečkovi. Křečci se rádi v koupacím písku „koupou“ a v tomto horkém počasí bude chladný písek pro křečka velmi příjemný.

  • 8.S větrákem opatrně

    Větrák – pokud vlastníte větrák, dejte ho do blízkosti ubikace. Ujistěte se ale, že větrák nefouká přímo na křečka, aby mu nezpůsobil nachlazení.

    Sledujte Křečkovi živě na Blesk.cz/Kreckovi

  • 9.Chladná lahev

    Láhev s vodou – Do plastové lahve nalijte vodu a dejte ji do mrazáku, poté ji vytáhněte, obalte ručníkem a umístěte k ubikaci křečka. Láhev nikdy nedávejte do křečkovy ubikace, protože by ji mohl rozkousat a celá by se do ubikace vylila.

  • 10.Stěhování klece

    Přemístěte ho do jiné ubikace – pokud používáte plastový box nebo akvárium, bude lepší, když křečka ve vysokých teplotách dáte do klece, která je vzdušnější.

  • 11.Zatemnit!

    Zavřete okna a zatáhněte žaluzie – v místnosti s křečkem zavřete všechna okna a zatáhněte, aby do místnosti nesvítilo slunce a bylo šero.

     

    A nebo ještě jedna možnost, kterou nabízí vlhké kapesníčky - ty dejte na křečkovu klec.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi