Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: ČSSD se před volbami střelila do nohy. Za lithium do ní pálili všichni

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
17. října 2017
06:10

Bylo to jasné hned na začátku. Když posadíte čtyři dny před volbami politiky do jednoho sálu a dáte jim mikrofon, budou vedle toho i nahé ženské zápasy v blátě vypadat jako opera. A taky že jo: na mimořádné schůzi končící Sněmovny svolané kvůli memorandu o těžbě lithia pod Cínovcem, které s australskými těžaři podepsal ministr průmyslu a obchodu ČSSD Jiří Havlíček, byla slova jako kriminálník ještě lichotkami. 

Říká se, že první obětí války je pravda. A válkou jsou svým způsobem i volby, takže pravda byla první obětí i zmíněné poslanecké schůze. Tu iniciovali komunisté, kteří chtěli memorandum zrušit, k nim se ale přidalo i ANO a další poslanci včetně těch z ČSSD. Právě šéf ANO Andrej Babiš totiž označil memorandum s Australany za „krádež za bílého dne“, zatímco prezident Miloš Zeman řekl, že lithium má vytěžit státní firma. Mimořádný poslanecký masakr tak byl na světě.

V Poslanecké sněmovně proto vlastně šlo jen o bitvu slov obvyklých podezřelých. ČSSD obvinila v přímém televizním přenosu Babiše, že zakrývá vlastní kauzy. Zatímco Babiš vyjmenoval kauzy ČSSD a Havlíčka zahrnul otázkami o nejasnostech kolem vlastnictví a byznysu australské firmy. Komunisti pro změnu lidi znovu utvrdili, že stále neumějí anglicky správně vyslovit jediné slovo, zatímco Miroslav Kalousek zkusil na ještě poslední chvíli zachránit svou TOP 09.

Jestli vše sledoval i režisér Zdeněk Troška, má v kapse kvalitní materiál na dva Kameňáky. Někteří poslanci totiž ze všeho nejvíc rychle zrušili veškerý rozum. Premiér Bohuslav Sobotka podotkl, že jde o „vrtění psem“, tedy manipulaci. Dobrý postřeh. Jen poslední poslanecké vrtění nejvíc způsobila právě ČSSD, když nechala svého ministra podepsat takové memorandum dva týdny před volbami. Podobné věci se podepisují spíš dva týdny po volbách, kdy i v politice zavládne aspoň na chvíli rozum.

Navíc to určitě neděláte, když je vaším úhlavním volebním nepřítelem váš koaliční partner, což je letos pro Česko premiéra. ČSSD se znovu střelila do nohy, tentokrát ovšem těsně před volbami. Její šéf a ministr vnitra Milan Chovanec sice řekl, že si mimořádnou poslaneckou schůzi k lithiu přála i ČSSD, zapomněl ale vysvětlit proč.

Celkem logicky: ČSSD byla na schůzi jediná v defenzívě, zatímco všechny ostatní strany střílely, jak potřebovaly. Třeba lidovci, jak bývá jejich zvykem, proto pálili na všechny strany. Nejvíc to ale jako obvykle schytali voliči. Po pěti hodinách vzájemného džihádu se totiž poslanci dobrali ke schvalování programu mimořádné schůze.

franta15 ( 17. října 2017 11:12 )

Kalousek a jeho TOP09 nám už celý tento rok předvádí program TOP09 v celé své kráse. Nějaký jejich program? Ale kdež, jediný program je vyvolat u nás politickou krizi, o které my občané nic nevíme, ale jak nás naše znalá média přesvědčují, my všichni údajně vidíme, že je třeba zničit Babiše, protože právě on je ten náš největší zloděj, který nás občany všechny okrádá. Už o tom zpívají i vrabci na střeše. Člověk žasne kam až všude sahají prsty tohoto člověka, který nám občanům škodil v minulosti, kam až dohlédneme. Škody, které tehdy Kalousek udělal budeme zahlazovat ještě další období a nikdo je není schopný ani spočítat. To, jak nás všechny "zaškrtil" - nejen občany, ale i stát a podnikatele. Naštěstí teď se podařilo zabít 3 mouchy jednou ranou. Z Parlamentu vypadnou starostové, protože právě ti lidi, kteří je teď ovládají, to nejsou ti poctiví starostové, kteří se snaží pozdvihnout život našich lidí. Svojí politikou, rozpousta akci "všichni proti Babišovi" způsobí to, že vypadne konečně z velké politiky i TOP09 a Parlament bude mít spoustu volného času na práci. Ale je tady ještě ČSSD, protože ten zloduch se spojil se Sobotkou, kterého tak zmátl, že tím způsobili totální krach ČSSD. Pokles jejich preferencí a debakl ve volbách má na svědomí právě tento tandem. A členové ČSSD by to měli ve volbách spočítat všem hlavním aktérům - jak jejich předsedovi Sobotkovi, tak i tím že nezvolí nikoho z TOP09. Sobotka je naivní když si myslel, že Kalousek a TOP09 pomůže jeho ČSSD. On snad ještě Kalouska nepřečetl?? Spravedlivé by bylo, kdyby vypadly obě tyto strany, protože jinak bude s námi jako národem AMEN. O to se postará EU s Merkel a jejími přisluhovači. Ještě štěstí, že jsme získali další stát do rodiny V4, a to Rakousko.Naše nová vláda nemůže připustit, aby zájmy slimáků a prachy pro ně byly na úkor našich lidí - důchodců a sociálně slabých lidí. Ti by však měli volit všechny ostatní, jenom ne ČSSD, TOP09, KDU a ODS. Ti všichni už zradili a nezměnili se.

franta15 ( 17. října 2017 10:54 )

Tak "lithium", to je zase věc! Stačí jenom se nakouknout tady do této diskuse. Náš národ je velmi znalý. Nejen že Babiš ví o všem špatném v čem má prsty nejen "zloduch" Kalousek, ale v posledních týdnech ukazuje, že ví všechno i o našem premiérovi. Takže- všichni víme všechno a je nám to jasné. Už aby byly ty volby, nebo ještě politici "stihnou" něco dalšího? Jací australané a na co schvalují politici, že dotace- naše i z EU mohou dostat jenom takoví, o kterých se ví co jsou zač. Tedy žádné daňové ráje apod. Daňové ráje nikomu nevadí, ani nám, ani EU. Ještě bychom zjistili v případě lithia, že je to akce "made in USA" a našli bychom tam zakuklené i naše české známé tváře. A jak se k tomu dostal vlastně ten "Havlíček", coby novopečený ministr? Źeby byl vybraný už když byl odejít jeho předchůdce? Doufáme, že ať už je Babiš po volbách "kdokoliv", tak že tuto super akci dotáhne do konce a ozřejmí jak to vlastně bylo. Ale bilionový národní majetek už určitě nemáme. Kde se na to hraje to Babišovo čapí hnízdo??? Policie už ví kolik podvodů s dotacemi EÚ mají na svědomí politici v našem severočeském kraji, jde to to miliard-ale Kalousek, ve snaze se zachránit aby po volbách nemusel měnit naráz profesi si vybral jakýchsi trapných 60 milionů a myslí si, že to pomůže zachránit TOP09. Jenže tu nezachrání už ani svěcená! Známá firma, nikdo je nebude volit.Všichni víme,že nemají v programu ani 1 věc pro nás lidi! Ještě, že máme Zemana a ten to má všechno přečtené a bdí nad všemi špinavostmi, do kterých se ČSSD spoluprací s TOP09 a Kalouskem namočila. Sobotkovi nestačí OKD, kde jsme přišli o miliardy. Bakala vypadl dveřmi, ale už ho tady máme-vlezl oknem a bude to ještě větší paráda. Nakonec se může udát to, že stát zaplatí všechny výdaje s těžkou a smát se bude zase nějaký vikuk.Nechte už toho sakra, už nás to občany fakt nebaví!!!!

marais ( 17. října 2017 09:25 )

Akce lithium..nakonec se ukáže, že těžba bude tak nákladná, že se státu moc nevyplatí stejně jako těžba uhlí v zadluženém OKD, kde se zprivatizovalo akorát to výnosné a dluhy zbyly státu.

borka30 ( 17. října 2017 09:21 )

Sobotka místo vysvětlování útočil na Babiše. Ten si to nenechal líbit a sdělil národu všechny peněžní prohřešky Sobotky. To byla ovšem silná káva. Kam se na ni hrabe nějaké čapí hnízdo.

milan59 ( 17. října 2017 09:17 )

A co tohle to není zajímavý? Asi néé v tom přece nefiguruje Babiš !!! Diag Human chce po česku v arbitráži nových 800 milionů.Platnost je do 18.10.

Zobrazit celou diskusi