Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Visegrádská čtyřka, naše východní cesta. To radši pozvat Merkelovou

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
16. února 2016
18:38

Když prezident Miloš Zeman utrousí bonmot, obvykle ví proč. Málokdo ale tuší, proč premiér Bohuslav Sobotka uspořádal v Praze summit visegrádské čtyřky, rozšířené navíc o Makedonii a Bulharsko. Snad aby se vyfotil s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, jenž se inspiruje Putinem a Čínou? Nebo chce být vidět s bulharským premiérem, někdejším bodyguardem? V každé školce najde lepší PR a zadarmo.

Pražský summit V4 prý řešil evropskou imigrační krizi. Aha: a jak asi? Když se totiž právě kvůli tomu země V4 naposled semkly proti uprchlickým kvótám, zradilo je v Bruselu Polsko, které své geopolitické zájmy logicky vidělo spíš na stále vlivnějším Západě. Takže tady je víceméně dobojováno. 

Navíc je to ironie: kromě Maďarska, přes které běženci zkoušeli před časem projít na Západ, než narazili na Orbánův plot, se migrační krize právě zemím V4 téměř vyhnula. Syřané, Iráčané ani Afghánci u nás nechtějí žít, když v Německu či ve Skandinávii mají lepší auta a taky tam líp platí. Ostatně právě proto tam odcházíme i my sami.

Sobotka na summitu V4 vyhlásil, že migrační krizi vyřeší jen celoevropská spolupráce, a má pravdu. Tak proč dělat minisummit zemí, jejichž hlas je v EU menšinový? A kdo se pak může divit nejen nejvlivnějšímu Německu, které většinu celoevropských řešení obvykle platí, že se ptá, co se to v Praze děje? Vydává se snad i jeho východní soused balkánskou cestou?

Mimochodem to býváme právě my, kdo tak nelibě nese, když západoevropské země občas propadnou tendenci zapomenout při jednání na náš postkomunistický blok. Vzpomínáte ještě na slova o tzv. minischengenu, který by pro nás neplatil? Navíc i naše geopolitické a ekonomické zájmy jsou na Západě, tedy pokud nechceme následovat maďarskou rusko-čínskou cestu. Naše ekonomika závisí na německé, ne na slovenské nebo bulharské. Tedy pokud nechceme do Sofie vyvážet podsvětí, jemuž se v Bulharsku tak dobře daří.

A stejně tak na Německu závisí i naše energetická bezpečnost; nechceme, aby nás svou sobeckou politikou odsoudilo k závislosti na ruských rozmarech. Ty totiž neznají nic jako český národní romantismus, platí na ně jen eura a síla. A ty my nemáme. Proč tedy dráždit německou kancléřku Angelu Merkelovou, jejíž pozvánka běžencům se mění v noční můru, právě teď? Žádný chytrý politik by nepropásl tak výjimečný okamžik mlčet. Dokonce ani Zeman nepustil žádný bonmot, pokud se nepletu.

Je jen náhoda, že právě během summitu V4 zveřejnila UniCredit Bank analýzu, podle níž bychom na rozpad Schengenu, který ze strany Německa reálně hrozí, nejvíc doplatili právě my a Slováci; kvůli zpomalení pohybu zboží by se snížila naše exportní konkurenceschopnost. Takže až zase budeme dělat v Praze nějaký summit, možná bychom mohli místo bulharského premiéra pozvat spíš německou kancléřku. Třeba bychom tím pomohli i sami sobě.

daity ( 2. března 2016 09:31 )

Holec je prostě orgán s malinkým IQ .

petrusaa ( 18. února 2016 12:26 )

Docela mě těší,že všichni černoši v Africe vědí,že jsme žebráci s 1.8 eur na hodinu,takže se nám obloukem vyhnou.Černoši v Africe to ví,ale naše slavná koalice nikoliv.

petrusaa ( 18. února 2016 12:23 )

Není třeba mít obavy,premiér ČR má záložní plán B, rezervní trenýrky.

incucuna ( 17. února 2016 05:26 )

 No vazeny pane, Vy asi chcete nastvat vlastny narod patolizacstvom Merkelovej. Ved kazdy vie, ze situacia okolo utecencov je velka hrozba. O co Vam ide??? Chyba Vam zdravy sedliacky rozum. Dnes nikto nie je zvedavy na bezduche teoretizovanie. Jedna a jedna vzdy zostane dva. Nazyvajme veci pravym menom, alebo uz mate nejske teple miestecko od tych pre ktorych pisete take nezmysly?

asijo ( 17. února 2016 04:02 )

Na Novinkách nejhloupěji píše Mitrofanov a Pehe,tady na Blesku Holec.Vypadá,že všichni byli buď ve škole v Plzni,nebo na vymývání mozků na stáži v USA.

Zobrazit celou diskusi