Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi evakuovaní z Japonska: Žádná radiace!

Autor: jos, Richard Veselý - 
17. března 2011
09:10

Dvě vojenská letadla s lidmi evakuovanými z Japonska ve čtvrtek ráno přistála na armádním letišti v pražských Kbelích. Oba speciály přivezly více než 100 lidí, kteří využili možnost odletět ze země postižené následky zemětřesení a vlnou cunami. Měření u nich neprokázalo radiaci. Na palubě byli i členové České filharmonie.

Kromě Čechů byli na palubách také cizinci, dva občané Slovenska, jeden člověk z Polska, jeden z Bulharska a jeden Korejec s vazbami na Česko. Na letišti Čechy přivítal ministr obrany Alexandr Vondra.

Lidé se v příletové hale podrobili měření radiace na dozimetru. Výsledky byly u všech negativní. "Vláda zatím nechystá žádné další speciály. Lidé, kteří zůstali v Japonsku mají zabukované řádné lety, 25 volných míst zůstalo proto, že se někteří lidé k odletu nedostavili. Celou akcii koordinovala česká ambasáda v Tokiu. Testy na radiaci byly dobrovolné. Byl o ně velký zájem, všechny dopadly negativně. Cesta bude financována z rozpočtu ministerstva na humanitární pomoc," uvedl ministr obrany Alexandr Vondra.

Někteří se vrátí zpět

Reportéři Blesku udělali v Kbelích rozhovor s Přemyslem Máčelem, který v Japonsku působí na univerzitě jako profesor ekologie a životního prostředí. Máčel v Japonsku žije 11 let, vzal si Japonku a má s ní dvě dcery (8 a 9 let). "Působil sem nejprve v Kjúšu, do Tokia jsme se přestěhovali teprve nedávno. V době katastrofy jsme ale s rodinou pobývali mimo Tokio. Ženu a děti nechám v Česku, já se ale na konci dubna vrátím zpět do Japonska," uvedl profesor.

Do zemětřesením postižené země vyslala letouny armáda v úterý večer potom, co se premiér Petr Nečas dohodl s ministry, že speciály odvezou ženy a děti a také část výpravy České filharmonie. Zájem o odlet z ostrovního státu byl podle ministerstva zahraničí velký, řada lidí ale nakonec cestu odřekla nebo na letiště nepřišla. Nevyužito tak v letadlech zůstalo celkem 25 míst.

cid2000 ( 5. dubna 2011 10:48 )

Do Egypta se nikdo nehnal pro naše lidi.Všichni podělaný strachy aby jim letoun někdo nesestřelil nebo nepoškodil.To samé Tunis.Našim lidem nepomohla ani Česká ambasáda a naopak pomáhala Německá ambasáda a jiní letečtí dopravci.Děsný a směšný.

rebelx ( 18. března 2011 13:50 )

presne tak, a hlavne Franta Fuka ktery je seriozni a znamy tak to rika v tomto videu tak jak je - http://www.muvi.cz/palce/973-17-3-2011-obrad-autopohadek-ma-dilema.htm - ze je saskarna skutecne je

cert ( 17. března 2011 08:54 )

Škoda, že si nevzpomněli dovézt do Japonska nějakou humanitární pomoc.

Zobrazit celou diskusi