Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Další rána: Japonce trápí sníh a mráz

Autor: Aleš Půček - 
16. března 2011
12:56

Jsou proti nim snad všechny živly. Nejdřív přišlo zemětřesení, pak obří vlny tsunami. Následovala jaderná havárie. A teď, ve chvíli kdy jsou statisíce lidí bez domova, tisíce lidí jsou pohřešovány a mnoho dalších je na útěku před nebezpečnou radiací, začalo sněžit a přišel mráz. Kolik toho mohou Japonci ještě snést?

Pokojně ubíhající styl japonského života se během jednoho týdne změnil k nepoznání.  A série tragických událostí nekončí. po zemětřesení, tsunami a jaderné katastrofě, udeřil na utíkající lidi bez domova další živel. Sníh a mráz.

Teploty klesly až na mínus pět stupňů a na mnoha místech napadlo až deset centimetrů sněhu. Život to komplikuje záchranářům, kteří se stále snaží najít některé z tisíců pohřešovaných osob. A život to komplikuje také půl milionu Japoncům, kteří během tsunami přišli o domov či jsou na útěku před radiací.

Mají hlad, chybí jim voda i jídlo. A nyní trpí zimou. Není divu, že například starosta města Korijama, které leží poblíž elektrárny Fukušima již požádal celý svět o pomoc. Tu nabídlo již 95 států, ale dostat se do místa neštěstí potrvá. Vydrží nešťastní Japonci?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi