Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Počasí blázní: Sněží, prší, otepluje se. Pozor na ledovku!

Autor: Monika Rubešová, jos, jaj - 
7. prosince 2010
10:16

Oteplí se! Ale neradujte se, to, co nasněžilo, dnes zmokne a zmrzne! Pozor, silnice a chodníky budou neskutečně klouzat! Prší nebo sněží na celém území republiky. Střídání teplot nad a pod bodem mrazu budou děsit hlavně řidiče. Na mnoha místech dopravu blokují spadlé stromy.

Do pátku napadne téměř 40 cm nového sněhu! Po přechodném dnešním a zítřejším oteplení ale opět spadnou i denní teploty pod bod mrazu. Už dnes si možná odmotáte šálu a rozepnete bundu, přes den budou totiž tři stupně nad nulou a zítra až pět stupňů, ale rozhodně se neradujte!

Počasí naservíruje další kalamitu. „Proniká k nám teplý vzduch od jihozápadu. Srážky sněhové se tak přechodně změní dnes a zítra na mrznoucí srážky nebo déšť se sněhem. Na silnicích hrozí ledovka,“ varovala meteoroložka Dagmar Honsová.

Na severu a severozápadě sněží. Ve Středočeském kraji a na jihu Čech se již mísí sníh s deštěm. Zde už dejte zvýšený pozor na ledovku. Na Moravě sníh nahradily dešťové kapky. Navíc sněžení rozhodně ustávat nebude! Jen za včerejšek nasněžilo zhruba šest centimetrů, za dnešek připadne dalších deset a do konce pracovního týdne celkem připadne 37 cm sněhu! Takový prosinec meteorologové už léta nepamatují! „Je to skutečně výjimečné, aby sníh ležel v celé republice už od začátku prosince a navíc v podstatě každý den sněžilo,“ potvrdila meteoroložka.

O začátku brzké zimy umrzlo v Česku už 19 lidí! Poslední v noci na pondělí v pražských Kobylisích. A o víkendu opět přituhne! Nebudou to sice žádné rekordní teploty, ale i tak bude rtuť teploměru padat až k minus deseti stupňům. Takovéto počasí by mělo vydržet nejméně do 20. prosince. Naděje na bílé Vánoce tak stoupá a stoupá! „Uvidíme, jasnou předpověď budeme znát až tak koncem týdne. Loni například sníh roztál jen dva dny před Štědrým dnem,“ dodala Honsová.

Zaváté výhybky zpomalují vlaky, hasiči odklízejí popadané stromy

Sníh přidělává vrásky i železničářům. Například na trase z Prahy do Ústí nad Labem přes Kralupy vlaky nabírají zpoždění. Situace není lepší ani na Domažlicku nebo Plzeňsku. Od rána hasiči vyjíždějí odklízet spadlé stromy, které blokují komunikace. V Praze obět kolabuje městská hromadná doprava. Podařilo se vám přijet do prace včas? Buďte rádi. Zpoždějí mají nejen autobusy, které musí jezdit kvůli sněhu velice pomalu, ale řidiči tramvají mají problémy se zapadanými výhybkami. Jistotou je tedy metro.

V Moravskoslezském kraji počasí negativně ovlivnilo i kvalitu ovzduší. Limity přelétavého prachu byly místy překročeny i tříkrát! Nejhorší situace je u Ostravy a Karviné.

Když se řekne...

Ledovka – vzniká zmrznutím přechlazených kapiček mrholení nebo deště. Je to průhledná souvislá vrstva ledu, usazuje se na každém povrchu i na svislých plochách.

Náledí – vzniká, pokud teplota povrchu klesne pod bod mrazu a dopadají na něj kapky deště nebo pokud znovu umrzne rozbředlý sníh.

Námraza – vzniká tehdy, pokud např. mlhy nebo vlhký vzduch přijdou do styku s podchlazenými předměty

husqarnowicz ( 8. prosince 2010 09:22 )

zima je hnusná,ať je tuhá nebo mírná .

olesja ( 7. prosince 2010 11:35 )

Takové počasí se opakuje každou zimu / a to už něco pamatuji /, že by Blesk trpěl sklerózou?

mamca24 ( 7. prosince 2010 09:24 )

souhlasím

adamice ( 7. prosince 2010 08:57 )

tak ještě aby silničáři dělali co mají. Jak jinak si vysvětlit kilometry neošetřených silnic ve městech i mimo ně. Jezdím po celé republice, a je to hrůza. Tolik sněhu a sajrajtu, co se všudé válí je varující.

Zobrazit celou diskusi