Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

10 rad proti mrazu: Nenechte se ošálit zrádným sluníčkem

Když svítí slunce, je mráz ještě zrádnější.
Když svítí slunce, je mráz ještě zrádnější.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Iva Dvořáková, koj - 
4. prosince 2010
07:51

Podle meteorologů nás čeká o víkendu sice slunečné, ale velice mrazivé počasí. I když vás to zláká k procházce, nezapomeňte, že se musíte před mrazem pořádně vyzbrojit. Pokud svítí slunce, mráz je ještě zrádnější. Při takové 'sibiři' je potřeba se důkladně chránit proti omrzlinám a prochladnutí. Jak se tedy vybavit na rodinnou procházku?

1. Pokud máte, oblečte si termoprádlo. S méně než třemi vrstvami raději z domova nevycházejte. Svrchní oděv – bunda nebo kabát by měl být delší, nejlépe do půli stehen. Ve frajerské bundičce do pasu vám mohou prochladnout ledviny nebo nastydnout močový měchýř.

2. Natřete si obličej nejlépe speciálními krémy proti mrazu. Pokud je nemáte, klidně sáhněte po obyčejné Induloně nebo Nivee.

3. Ošetřete si pusu balzámem a vezměte si ho s sebou. Jakmile budete mít pocit suchých a šupinatých rtů, neolizujte se, ale znovu použijte balzám.

4. Půl hodiny před vycházkou si naneste ochranný krém na ruce. Než vyrazíte, tak se vstřebá do pokožky.

5. Chraňte si uši čepicí nebo aspoň čelenkou, šálou zase bradu a krk. Nezapomeňte na teplé rukavice. Tenké pletené nebo kožené vás před omrznutím neochrání.

6. Obujte si vyšší vyteplené boty, nejlépe sněhule. Měly by mít i pořádnou prodrážku, aby vám plosky nohou neprochladly.

7. Noste s sebou zásobu kapesníků. Jakmile se stavíte třeba v restauraci, může se vám vlivem přechodu z mrazu do tepla spustit rýma.

8. Při mrazivém počasí nedýchejte ústy, vysychaly by vám sliznice a bolelo by vás v krku.

9. Při velkém mrazu by procházka neměla přesáhnout hodinu. Jdete-li s malými dětmi, zajděte se zahřát třeba čajem do restaurace. Venku nepostávejte, snažte se stále hýbat.

10. Nezahřívejte se alkoholem. Po požití alkoholu se povrchové cévy rozšíří, což vzbuzuje pocit tepla. Jenže tělo potřebuje mít k udržení tepla cévy naopak stažené.

Koho mráz nejvíce ohrožuje?

Kojence: Ti jsou v mrazu velmi ohroženi. Nemohou se v kočárku zahřát pohybem, mají horší termoregulaci a rychle prochladnou. Už při minus deseti s nimi ven nevycházejte. Pokud je mráz menší, jděte jen na 15 – 20 minutovou procházku.

Seniory: Staří lidé by také při minus deseti neměli vycházet ven. I jejich termoregulace je horší, jsou více ohroženi zápaly plic.

Kardiaky: Mráz stahuje cévy a krev neproudí tak, aby organizmus zahřála. Pružnost cév vázne a tím se zvyšuje možnost cévní příhody – tedy mozkové nebo infarktu.

husqarnowicz ( 5. prosince 2010 13:24 )

Mě to k procházce ani neláká,pokud je taková kosa. Ze zimních sportů ještě tak ferbla nebo mariáš .A ještě posilovnu. Už aby bylo jaro, na kolo stojící smutně v garáži a na zavátou pláž na přehradě je neveselý pohled .

annael ( 5. prosince 2010 11:52 )

To sádlo je v dnešní době skutečně pouze nouzové řešení. Do MHD bych ho skutečně nedoporučovala. Ale vzhledem k tomu, že žiji v podstatě v přírodě, do nejbližšího obchodu dost daleko, hlavně ve vánici, tak ho občas jako nouzovku využiji. Rozhodně lepší mastný , než při -20° omrzlý obličej. A přesto že je v okolí několik psů, žádný z nich se mě nikdy nepokusil ochutnat

olesja ( 5. prosince 2010 08:44 )

Já raději dám to sádlo doma vyškvařené na chleba.Pokud půjdu se sádlem na obličeji ven, seběhnou se všichni psi kolem mně. Pokud vejdu do MHD tak všichni lidé na nejbližší zastávce vystoupí.

annael ( 4. prosince 2010 14:53 )

Bába už jsem několikanásobná, tak proč bych neporadila? Indulonu skutečně rozhodně ne. Voda v ní má v mrazu skutečně stejně škodlivé úřinky na pokožku jako olizování na rty. A všichni, vždyť dnes o sebe dost pečují i mnozí muži, by se v mrazivých dnech měli vyvarovat použití veškeré hydratační kosmetiky během dne, jelikož ta i několik hodin po nanesení dokáže v mrazu pokožce velmi ublížit. A pokud je hydratace skutečně nutná, tak jedině na noc. Ale s Niveou mám, ještě z doby, kdy ochrané krémy proti mrazu ještě nebyly tak rozšířené, velmi dobré zkušenosti. A nejlepší byla hnědá Nivea v tubě, ale ta už se snad ani nevyrábí. Speciální ochrané krémy proti mrazu, které se již vyrábějí i pro různé typy pleti, jsou nejlepší řešení. Pokud jsou z nějakého důvodu nedosažitelné, i Nivea je téměř plnohodnotně nahradí. S jinými krémy experimentovat nedoporučuji. A měla bych tu ještě jednu babskou radu. Neníli po ruce žádný vhodný krém, je tu ještě jedno, kdysi velmi často používané účinné řešení. Sádlo. Ano obyčejné sádlo. Dokáže pokožku velmi dobře ochránit i při velmi krutých mrazech. Ale s čistým svědomím můžu v dnešní době doporučit pouze doma vyškvařené sádlo. Snad jen u toho si v dnešní době může člověk být jistý, že neobsahuje vodu.

olesja ( 4. prosince 2010 11:37 )

Dobrá rada nad zlato, ale v jiném článku se např. dozvíte, že Indulona se nehodí do mrazu, neboť obsahuje vodu. Tak babo raď.

Zobrazit celou diskusi